Belföld

Pintér elismerte a katasztrófavédelmi vezetők álláshalmozását

A mostani szolgálati törvény is tiltja a mellékállásokat, ennek ellenére a katasztrófavédelem első embere több cég igazgatóságában és felügyelőbizottságában részt vett.

A belügyminiszter eddig megvédte az álláshalmozó katasztrófavédelmi vezetőket, de most már a szervezet főigazgatójának is le kell mondania a tisztségével összeférhetetlen megbízásokról. Egyről már lemondott, de kiderült: van másik kettő – írja az Origo.

A portél szerint Pintér Sándor belügyminiszter lényegében elismerte, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyes vezetői törvénysértő módon dolgoztak mellékállásban gazdasági társaságoknál. A tárcavezető rendelkezett is ezen posztok felszámolásáról. A szigor a katasztrófavédelem élére került Tollár Tibor vezérőrnagyot is érinti.

Tollárról már előléptetése előtt kiderült, hogy évek óta részt vesz egy állami tulajdonú, tűzoltóautók javításával foglalkozó cég, a BM Heros Zrt. vezetésében. Ez munkaviszonynak számít, betöltése pedig ellentétes a szolgálati törvénnyel. Miután ezt az Origo megírta, Tollár lemondott a cégnél betöltött tisztségéről, de a Lánglovagok portál kiderítette: két másik gazdasági társaságnál is vállalt megbízatást.

A cégbírósági adatok szerint Tollár 2010 óta a márianosztrai börtön elítéltjeit foglalkoztató Nostra Kft. felügyelőbizottsági tagja volt, de még a botrány előtt lemondhatott: 2015. március 10-én törölték a tagok közül. A magyar-szlovák földgázvezetéket építő Magyar Gáz Tranzit Zrt. felügyelőbizottsági tagjai közt azonban most is szerepel.

A szocialista Harangozó Tamás Pintér Sándortól kért magyarázatot. A miniszter írásbeli válaszában közölte: a július 1-jén hatályba lépő új szolgálati törvény rendezi majd az összeférhetetlenség szabályait, Tollár Tibor ennek megfelelően fog eljárni és még a jogszabály hatálybalépését megelőzően lemond felügyelőbizottsági tisztségeiről.

Az Origo szerint a miniszter ezzel lényegében elismerte a törvénysértést: a hatályos jogszabály ugyanígy tiltja a vezető beosztásúak egyéb munkaviszonyát.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik