Belföld

Neptun utcai iskola: fideszes képviselőt sejtenek a háttérben

László Tamás nagyon aktív az ügyben, noha semmilyen hatásköre nincs.

„Tudjuk, hogy László Tamás a körzet kormánypárti országgyűlési képviselője, de mit keresett a szülői értekezleten? Miért ült ki a legnagyobb természetességgel a Klik embere mellé, aki helyett ő válaszolt egy csomó kérdésre?” Ezt kérdezik a Neptun utcai általános iskola tanárai és a diákok szülei. Áprilisban derült égből villámcsapásként érte a szülőket, diákokat és dolgozókat, hogy megszűnik a XV. kerületi intézmény, a kérdéseikre nem kaptak megnyugtató válaszokat.

László Tamás korábban a kerület fideszes polgármestere is volt. Amikor a tanári kar szülői értekezletet szervezett az iskolabezárásról, ő váratlanul megjelent és az illetékes tankerületi igazgató, valamint az önkormányzatot képviselő alpolgármester helyett „osztotta az észt”. „Pökhendi volt, szabályosan kioktatta a szülőket”, szavaiból világosan lejött, hogy „ha nagyon pampogunk, rosszabbul fogunk járni” – mondták a szülői értekezleten részt vevők a HVG.hu-nak.

Kínai szál

A Neptun utcai épületet a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola kapná meg, ami középiskolai tagozattal bővülne, de ehhez nincsenek meg a feltételek: nincs tanterv és akkreditáció. A kerületben egyébként sok kínai él: ítt van az Ázsia Center és az üzleti központnak szánt China Market. Sok magyar diák is jár a kínai iskolába.

A kerület LMP-s képviselője, Szilágyi László szerint is a fideszes expolgármester, László Tamás irányítja a folyamatot, noha erre semmilyen hatásköre nincs. Szilágyi szerint köztudott, hogy László már az előző ciklusban, hivatalos úton is járt Kínában, polgármestersége idején is élénkek voltak a kapcsolatok: kínai testvérvárosa lett a XV. kerületnek, a politikus a kínai-magyar gazdasági kamara rendezvényein is részt vett. László Tamás szerint neki „közéleti-politikai felelőssége van” az ügyben, ezért ment el a szülői értekezletre is, bár senki nem hívta.

Ingatlanmutyit sejtenek

Az egyik neptunos dolgozó elmondta: László Tamás a tavaszi szünet alatt három ember társaságában megjelent az iskolánál, körbejárták, majd bementek a telekre az oldalkapun. Kamera rögzítette, ahogy fel-le sétálnak, a volt polgármester körbemutogatja az épületet. László erre annyit mondott: akik vele voltak, „szakemberek”, és elismerte, hogy valóban meg akarta nézni az iskolát, hogy „az ügy alapos mérlegelése érdekében” lássa, milyen állapotban van.

A kínai iskolát fenntartó OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft.-nél a HVG-nek azt mondták: nincs tudomásuk arról, hogy László Tamás képviselné őket, és azt is tagadták, hogy igényt tartanának a Neptun épületére.

Az egyik találgatás szerint az ügy azzal lehet összefüggésben, hogy kínai gyógyászati központot létesítenének a kerületben, a kerületi újságban éppen László Tamás nyilatkozott ezzel kapcsolatban. Mások szerint egy komoly, egyelőre ismeretlen ingatlanügylet állhat az iskola átköltöztetése mögött: a kifejezetten nagy és értékes telekre pályázhat valaki.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik