Belföld

Németország: összefogott az ellenzék és a kormánypárt a marihuána legalizálásáért

marihuána (Array)
marihuána (Array)

Nincs értelme milliárdokat költeni a fogyasztók büntetésére ahelyett, hogy a szervezett bűnözésre és a megelőzésre koncentrálnának – vélik a képviselők.

Németországban összefogtak Angela Merkel pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a képviselői a Zöldekkel, hogy közösen lépjenek fel a kannabisz szabályozásának és legalizálásának érdekében. A közszolgálati ARD televízióban Joachim Pfeiffer, a CDU gazdaságpolitikai szóvivője és Dieter Janecek, a Zöldek politikusa arról beszélt, hogy nincs értelme annak, hogy továbbra is kriminalizálják a könnyűdrog birtoklását vagy kereskedelmét.

„Minden évben eurómilliárdokat költünk a fogyasztók büntetésére, holott a szervezett bűnözés letörésére kellene fókuszálnunk” – hangsúlyozták. Államilag szabályozott mederbe terelnék a marihuána kereskedelmét, amiből évente egy-két milliárd eurós adóbevételt remélnek.

A képviselők törvényjavaslata kiemeli a fiatalok védelmét: ahelyett, hogy bűnözővé tennék őket, hatékony párbeszédre törekednének és jelentős pénzeket csoportosítanának át megelőzési programok céljára.

A The Local német kiadása megjegyzi, hogy a CDU és a Zöldek képviselőinek összefogása szokatlannak számít. Míg a Zöldek régóta legalizációpártinak számítanak, Pfeiffernek már nehezebb dolga lesz, hogy meggyőzze álláspontjáról konzervatív képviselőtársait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik