Belföld

LMP: A Fidesz kitart a rossz döntések mellett

Schmuck-Erzsebet(210x140).jpg (Array)
Schmuck-Erzsebet(210x140).jpg (Array)

A párt szerint az egykulcsos szja eleve nem volt jó ötlet, de a Fidesz még ráerősít.

Az LMP véleménye szerint a kormány semmit nem tanult a korábbi hibáiból és kitart a rossz döntései mellett , mondta a szerdán benyújtott jövő évi költségvetési javaslatra Schmuck Erzsébet újságírók előtt.

Az ellenzéki párt képviselője példaként említette, hogy az egykulcsos szja bevezetése 2010-ben körülbelül 500 milliárd forintot hagyott a jobban kereső embereknél, míg a szegényebbek “nyakába közel 130 milliárd forintos terhet tett”. A kabinet most tovább akarja csökkenteni az szja-t, amiről azt mondják, hogy ezáltal 120 milliárd forint marad az embereknél. Szerinte az egyszázalékos csökkentés egy államtitkár esetében körülbelül tízezer forintot egy minimálbéren keresőnél viszont csak ezer forintot jelent havonta.

Az LMP szerint nem csak a sertés tőkehús, hanem az összes alapvető élelmiszer áfáját öt százalékra kellene mérsékelni. Ha a kormány visszatért volna a többsávos személyi jövedelemadóhoz, akkor abból meg lehetett volna teremteni ennek a forrását, mondta Schmuck Erzsébet.

A politikus szerint a kabinet arra a bejelentésére sem lehet büszke, hogy 2016-ban nem fog csökkenni a különböző ágazatok támogatása, mivel az elmúlt években a szociális ágazatból, az egészségügyből és az oktatásból több száz milliárd forintot vontak ki.

Schmuck szerint a frakciójuk olyan törvénycsomagot nyújtott be, amelyik segítene a dolgozói szegénységen. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a 2016-os költségvetés parlamenti benyújtásakor arról számolt be, hogy az adócsökkentés költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, a hiány 761,6 milliárd forint lesz, míg az államadósság a GDP 73,3 százalékra csökkenhet jövő év végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik