Belföld

Habony brit céget alapított

habony (Array)
habony (Array)

A cégbe beszállt Arthur J. Finkelstein is, aki korábban a Fidesz kampányaiban is dolgozott – derül ki az RTL Klub híradójából.

A vállalkozást Habony márciusban alapította. 2500 fonttal, vagyis körülbelül 1 millió forinttal szállt be, és 50 százalékos tulajdonos lett. A másik tulajdonos egy cég, amely Arthur J. Finkelsteiné. Finkelstein egy ismert amerikai politikai tanácsadó, aki korábban többek közt Nixonnak és Reagennek is dolgozott, valamint a Fidesz kampányában is részt vett – derül ki az RTL Klub riportjából.

A híradó riportere utolérte az új vállalkozás igazgatóját, aki üzleti titokra hivatkozva részleteket nem árult el, de azt állította, nem ismeri a cég tulajdonosát, Habony Árpádot. A férfi egy olyan vállalkozást is működtet, amely magyaroknak segít angliai cégeket alapítani.

Habony cégügyeit egyébként a adóhatóság is megviszgálhatja, ugyanis az Együtt bejelentését értékelhetőnek tartotta a NAV és utánanéz annak, hogy Orbán nem-tanácsadója miből indít médiavállalkozást. mInt az a Népszabadság alapján a múlt héten megírtuk a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési főosztálya Szigetvári Viktornak ezt válaszolta: „Tájékoztatom, hogy a közérdekű bejelentésben szereplő adózó ügyében a szükségessé vált intézkedéseket megtettem”. 

Az Együtt elnöke azután fordult a NAV-hoz, hogy kiderült: Habony 50 százalékban tulajdonosa az áprilisban megalapított Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő (MMG) Zrt.-nek, amely médiabirodalom kialakítására készül.

Bár Habony gyakran jelenik meg a kormányfő és más fideszes politikusok társaságában, nincs tanácsadói szerződése sem a Miniszterelnökséggel, sem a Fidesz-frakcióval, így innen származó bevétele sem lehet. Az elmúlt években a nevén lévő egyetlen vállalkozás sem jövedelmezett. Esetleges munkaviszonyáról nem tudni. A médiában viszont rendszeresen jelennek meg beszámolók fényűző életviteléről, arról, hogy luxusautóval jár, különösen drága ruhákat, különleges táskákat hord.

Abból, hogy a NAV érdeminek ítélte a bejelentést, nem következik, hogy vagyonosodási vizsgálat indul. Ha a bevallási adatokból nem látszik, hogy miből futja a Gucci-táskára, több százezer forintos ruhadarabokra, akkor indulhat a vizsgálat. De erről a NAV már nem tájékoztatja a bejelentőt, ez az adótitok megsértése lenne. Az egyetlen, aki a vizsgálat megindításáról beszámolhatna, az maga Habony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik