Belföld

Dagadnak a minisztériumok háttérintézményei

kormányablak ügyintézők (Array)
kormányablak ügyintézők (Array)

Egyre több embert foglalkoztatnak, egyre több pénzért.

Évről évre egyre több embert foglalkoztatnak a minisztériumok háttérintézményei – derül ki a Világgazdaság szerdai cikkéből. Vona Gábor Jobbik-elnök írásbeli képviselői kérdésben érdeklődött a tárcáknál arról, hogy hány embert foglalkoztatnak háttérintézményeiknél és mekkorák a személyi jellegű kiadások.

Pintér Sándor belügyminiszter válaszából kitűnik, hogy a Terrorelhárítási Központnál foglalkoztatottak száma több mint háromszázzal nőtt 2011 és 2014 között: tavaly már 1086-an voltak, a személyi jellegű kiadások pedig 4,1-ről 7,1 milliárd forintra ugrottak. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat állománya 15 százalékkal nőtt, a bevándorlási hivatal 987 fős létszáma pedig 1190-re duzzadt. A minisztériumnál is nőtt az igazgatáson dolgozók létszáma: 383-ról 1300-ra.

A Földművelésügyi Minisztériumtól is érkeztek adatok: 139-ről 220-ra nőtt a Nemzeti Földalapkezelő dolgozóinak létszáma, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál viszont nem nőtt a létszám. A bérkiadások ugyanakkor a 2011-es 6,2 milliárdról tavaly 7,4 milliárdra nőttek.

Kiderült a válaszokból az is, hogy az egyik legjobban fizető felsőoktatási intézmény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem: itt tavaly 787-en dolgoztak több mint 5,1 milliárd forintért, míg a Miskolci Egyetem 4,3 milliárdot fordított 1200 dolgozó béreire és járulékaira, a Corvinus pedig 4,6 milliárdot 1157 dolgozóra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik