Belföld

Utcára vonulnak az ápolók

Két demonstrációt is tartanak ma a fővárosban az egészségügy helyzete miatt, az egyik csoport fehérben, a másik feketében vonul.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) háromnegyed hattól tart gyülekezőt a Hősök terén, a kamara 12 pontban meg is fogalmazta követeléseit, többek között havi 50 ezres alapilletmény-emelést, szakdolgozói életpálya kialakítását és a nővérszállók felújításait és újak építését.

A Népszava azt írja, hogy az MESZK demonstrálói fehér köpenyben vonulnak végig az Andrássy úton, majd az Arany János utcába mennek, az egészségügyi államtitkárság épülete elé. A másik tüntetést Értetek, Értünk, Veletek címmel hirdette meg az Őszintén az Egészségügyről Akciósszövetség. Fél ötkor gyülekeznek a Clark Ádám téren, innen vonulnak a Lánchídon át a Kossuth térre, majd a két tömeg az államtitkárság előtt találkozik.

Az Akciószövetség követelései között szerepel a biztonságos betegellátás feltételeinek teljes körű biztosítása, az életpályamodell kidolgozása és a hálapénzrendszer megszüntetése is. Ők feketében vonulnak, utalva Sándor Máriára, aki a Péterfy Sándor utca kórház nővére és fekete ruhával szeretett volna tüntetni az ellen, hogy a nővérek túlóradíjait nem fizették ki. Azt mondta, egy nővér, aki közben anya is, gyakran 28 órás műszakokban dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik