Belföld

„Köszönöm Istennek, köszönöm Orbán Viktornak!”

isam doktor (Array)
isam doktor (Array)

Dr. Al-Syed Isam, Csaholc falu fideszes polgármestere. 14 éve Magyarországon él, Jemenből jött. Az ukrán határ mellett sem szólhat bele, hogy mit mond a kormány a bevándorlókról. Őt a faluban nem is tartják annak. Ismerik, szeretik, tanult embernek tartják.

A szabolcs megyei Csaholcnál nem nagyon lehet messzebb menni Budapesttől úgy, hogy ne hagyjuk el Magyarországot. Az ukrán határig kettő, a románig négy falu van. A polgármester fideszes, már a második ciklusát tölti, közben ő a térség háziorvosa is. 

Isam doktor azt mondja, sokat köszönhet Istennek, ahogy Orbán Viktornak is. A falu szép, fejlődik, pedig itt 600 lakosra 130 közmunkás jut. Akkor sem sértődött meg, amikor a testvérét szerette volna idehozni, de nem engedték be. Ő maga 14 éve Magyarországon él, Debrecenben végezte el az egyetemet. Volt Budapesten is, de Csaholcon találta meg Dél-Jement. 

Nem szólhat bele abba, hogy a kormány mit mond a bevándorlásról. Azt mondja, be kell tartani a szabályokat. Az Ukrajnából érkező menekültekkel orvosként találkozik, szerinte kifejezetten jól bánnak velük a határőrök. 

Amikor a csaholciakat kérdeztük a bevándorlókról, mindenki egyetértett, hogy erősebben kell ellenük fellépni. Persze attól függ, kik a bevándorlók. A faluban mintha azt tartanák bevándorlónak, aki idegen, akit nem ismernek. Ha már tízensokéve köztük él, ismerik, szeretik, akkor miért lenne bevándorló. Életkép egy nyugodt Kelet-Magyarországi faluból. 

Olvasói sztorik