Belföld

Besokalltak a nyugdíjasok, itt élnek a legszegényebbek

nyugdíj (Array)
nyugdíj (Array)

Azt követelik, emeljék fel a nyugdíjminimum összegét! A nyugdíjak között órási a szakadék. Míg a rekorder több mint egymilliót kap havonta, addig vannak, akik kevesebb mint 30 ezer forintot. 

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége minapi éves küldöttgyűlésén elemezte a nyugdíjból, nyugdíjszerű ellátásból élők élethelyzetét. A küldöttgyűlés megállapította, hogy érezhetően gyarapszik az anyagilag kilátástalan helyzetbe kerültek száma.

“Egyre többen panaszkodnak megélhetési gondjaik, elviselhetetlen élethelyzetük miatt. Az ország térségeiben változóan ugyan, de a nyugdíjasok sorában sokan kényszerülnek nyugdíjukból munka nélkül maradt hozzátartozóikat is támogatni. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege – amely több szociális ellátás alapját is képezi – (28 500 Ft) már több mint hét év óta nem emelkedett. Ezzel együtt nőtt a mélyszegénységben élők aránya.”

Közleményük szerint a kormány ráadásul megszüntette a méltányossági közgyógyellátást és a méltányossági ápolási díjat is. Ezeket figyelembe véve a küldöttek egyhangúlag támogatták a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt javaslatát, hogy a jelenlegi 28 500 forint öregségi nyugdíjminimumot emeljék 40 000 forintra, és törvény mondja ki a nyugdíjminimum mértékét, mely alapján módosítani szükséges a nyugdíjtörvényt!

A 28 500-tól az 1,3 millióig

A Pénzcentrum szerint Magyarországon a nyugdíjak között óriási a szakadék, hiszen vannak, akik a minimumot kapják, de a leggazdagabb nyugdíjas idén havonta 1,3 millió forintot visz haza. Magas nyugdíjhoz általában az jut, aki az életpályája alatt rendszerint magas jövedelemmel volt bejelentve, a nyugdíjkorhatárhoz képest később például 75-80 évesen ment nyugdíjba.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a portált arról tájékoztatta, hogy a csaknem kétmillió nyugdíjasból jelenleg 112-en kapnak havonta 28 500 forintot. Budapesten kimagaslóan sokan, 26-an kapnak nyugdíjminimumot. Kerületenként felosztva általában 1-2 szegény nyugdíjas él. A legtöbben a 14. kerületben vannak, összesen 3-an.

A főváros után a legszegényebb nyugdíjasok Fejér (16-an) és Pest (11-en) megyében élnek, majd Csongrád megye következik 10 fővel. Van azonban olyan megye is, ahol nincs olyan nyugdíjas, akinek a minimumból kellene megélnie. Ilyen például Heves és Tolna megye, és 1-1 akad a legszegényebb nyugdíjasból Veszprém, Borosod-Abaúj-Zemplén, és Komárom- Esztergom megyében.

A nyugdíjasoknak több mint a fele kap 100 ezer forint alatti nyugdíjat. Egészen sokan, majdnem 800 ezren kapnak 100 ezer forint felett és megközelítőleg 101 ezren vannak, akiknek a megélhetés nem igazán jelenthet gondot, hiszen ők 200 000 forint, vagy a feletti nyugdíjat kapnak. Viszonylag kevesen kapnak 50 ezer forint alatti nyugdíjat – írja a Pénzcentrum. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik