Belföld
tóásó előd (Array)

Tóásó: ha jobbra állok egy kicsit, meghalok

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 05. 11. 19:59

A Bolíviából hazaszöktetett férfi elmesélte, hogyan élte túl azt, amibe társai belehaltak. Az RTL Klub exkluzív interjúja.

„Pont egy olyan holt háromszögben álltam, hogy ha a fürdőszobában vagyok, meghalok. Ha jobbra állok egy kicsit meghalok. Ha balra állok, meghalok. Így éltem túl az első támadást.” – mondta Tóásó Előd arról a helyzetről, amikor a bolíviai kommandósok rajtuk ütöttek a 2009-ben.

A 28 éves zenészt, Magyarosi Árpádot és a 49 éves író-költő-publicistát, Eduardo Rózsa-Florest kivégezték a szállodában miközben aludtak, az ír Michael Dwyert később, térden állva, bekötött szemmel lőtték agyon. Tóásó Elődöt pedig a horvát Mario Tadiccal együtt elfogták.

Az akcióban részt vevő katonák lefilmezték a helyszínen történtek egy részét, ami később titkos felvételként kikerült a világsajtóba, azt bizonyítandó, hogyan rendeztek el mindent a bolíviaiak úgy, hogy az rajtaütésnek tűnjön egy terrorista csoporton.

A család semmit nem tudott Elődről, a magyar nagykövet érkezéséig mindenkitől elzárták. Előd nővére ügyvédet fogadott, aki becsempészte a saját mobilját, hogy védence haza tudjon telefonálni – derül ki az RTL Klub riportjából.

A Tóásó családot nemcsak lelkileg, de anyagilag is megtörte ez a hat év, sokszor barátok is segítettek. Edit, Előd nővére időközben spanyolul tanult, elvégezte a jogi egyetemet.

Előd eközben tárgyalásról tárgyalásra járt, szinte minden napra jutott egy. A kinti sajtó elhallgatta, de védőügyvéd és újságíró is, aki vett át bizonyítékot, úgymond balesetben elhunyt az ügy során. Evo Morales ismét választásokat nyert, Elődnek ez újabb 5 év börtönt jelentett volna. A kormány vádalkut ajánlott. Muszáj volt döntésre jutni. Tóásó Előd tehát keserű szájízzel, de kiszabadult. A kormány emberei még így is ott voltak mindenütt, útlevelét sem kapta vissza.

Előd hazament feleségéhez Marielhez, akit 2012-ben vett feleségülés a börtönben ismert meg. A nő édesapja, Guillermo Fortún, az egyik legnagyobb bolíviai család fejeként évtizedekig miniszteri posztokat töltött be, majd ellenzéki politikai fogolyként halt meg a börtönben, orvosi ellátás hiánya miatt. Halála előtt megkérte Elődöt, vigyázzon lányára. Amikor úgy döntöttek, Elődöt ki kell menekíteni Bolíviából, feleségét nem hozhatta magával. Azt kérte a riportertől, hogy erről ne is kérdezze.

Tóásó most arra készül, hogy Brüsszelbe meg, hogy tisztára mossa a hazug vádaktól a saját és társai nevét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.