Belföld

Polt Péter: jó ügyészség nélkül nincs jó igazságszolgáltatás

A Kúria tekintélye abból fakad, hogy az igazságra törekedve formálja a jogot és féltve őrzi a jogrendet - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke a legfelsőbb bírói fórum régi, Kossuth téri épületében.

A Kúria elnöke a hétfőn megtartott összbírói értekezlet szünetében újságírói kérdésre elmondta: tisztségéből fakadóan nem kíván részt venni a halálbüntetésről folyó vitában, ám arra emlékeztetett, hogy e büntetési nem bevezetését a Magyarország által aláírt nemzetközi dokumentumok nem teszik lehetővé.

Arra a kérdésre, hogy mikor térhet vissza a Kúria eredeti székhelyére, úgy válaszolt: egyértelmű kormányzati szándék van, de a konkrét lépések ütemezése még nem világos.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az összbírói értekezleten a bírói kar szolidaritásának fontosságára és a magyar igazságszolgáltatás uniós összehasonlításban is jelentős eredményeire hívta fel a figyelmet. Polt Péter legfőbb ügyész felszólalásában azt emelte ki: jól működő igazságszolgáltatás nélkül nincs jogállam, jól, törvényesen működő ügyészség nélkül pedig nincs jó igazságszolgáltatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik