Belföld

Orbán a parlamentben vitatkozna az uniós bevándorlási javaslatról

Orbán (Array)
Orbán (Array)

„Izgalmas és szép vita előtt állunk" – fogalmazott a miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy benyújtaná a magyar parlament elé vitára az Európai Bizottság javaslatát, ha megkapja.

Orbán Viktor az Országházban – egy más témában tartott sajtótájékoztatón – elmondta: a bizottság javaslata nemcsak az illegális bevándorlással foglalkozik, hanem általában az EU stratégiáját tartalmazza a bevándorlás kérdésének össze részletével kapcsolatban.

Az Európai Tanács csúcsértekezlete előtt lenne időszerű

Ezt terjesztené a parlament elé, és javasolja az Országgyűlésnek, valamint a közvéleménynek, hogy megvitassák, mivel értenek egyet belőle és mely részek ellentétesek Magyarország érdekeivel. “Izgalmas és szép vita előtt állunk” – fogalmazott.

Jó lenne, ha erre még az Európai Tanács júniusi csúcstalálkozója előtt sor kerülne, mert akkor úgy mehet az eseményre, hogy bírja a magyar parlament egyértelmű felhatalmazását – közölte a kormányfő.

Kvótát állapítanának meg

A Welt am Sonntag című vasárnapi német lap azt közölte, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóta bevezetését javasolja az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület szerdán mutatja be a javaslatot, amely szerint az egyes tagállamok által ellátandó menedékkérők számát – a tagállami kvótát – egyebek között a hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta és a menedékjog iránti kérelmek aktuális száma alapján kellene meghatározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik