Belföld

Görögország két hétre van a csődtől

Janisz Varufakisz (Array)
Janisz Varufakisz (Array)

Ezt az ország pénzügyminisztere jelentette be. Ugyanakkor hangsúlyozta: közel a megállapodás az ország és a hitelezők közt.

„A likviditás kérdése égetően sürgős, Görögország akár két héten belül fizetésképtelenné válhat” – mondta Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter hétfőn, az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozása után Brüsszelben.

A tanácskozás után a pénzügyminiszterek közös nyilatkozatot adtak ki, melyben üdvözölték a görög hatóságok szándékát, hogy felgyorsítsák az érdemi egyeztetéseket, ugyanakkor megjegyezték, hogy a nézetkülönbségek áthidalásához további időre és erőfeszítésre van szükség.

Három hónappal ezelőtt az eurócsoport megállapodott arról, hogy június végéig meghosszabbítják az Athénnak biztosított mentőprogramot, de csak akkor juthatnak hozzá a görögök a nekik elkülönített további pénzhez, ha sikerül megállapodni az új reformprogramról.

Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke kérdésre válaszolva azt mondta: Görögország likviditása nem szerepelt a napirenden, mert az a görög hatóságok felelőssége.

Varufakisz a tárgyalás után arról beszélt, hogy az áfa, az adók és a privatizáció területén sikerült előrelépni. Közölte, hogy készek a kompromisszumra, de két dologból nem engednek: véget kell vetni az adósság- és deflációspirálnak, valamint a gyengék és szegények válláról át kell tenni a terheket azokéra, akik felelősek a válságért, de jelenleg mégsem viselik a következményeit. A pénzügyminiszter szerint jelentősen csökkent a távolság a hitelezők és Görögország álláspontja közt, közel a megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik