Belföld

Előremutató drogstratégia készült a minisztériumban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 11. 20:54

A kábítószer-használat teljes felszámolásának kétséges ígérete helyett a valódi helyzetről esik szó. Támogatnák az ártalomcsökkentést is.

A 444 megszerezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának új drogügyi stratégiáját, az anyag fényévekkel előrébb van a korábbi, a kábítószer-használat teljes felszámolását ígérő megalapozatlan tervektől. A stratégiát a május 20-i kormányülésre készítették elő, arra persze nincs garancia, hogy ott el is fogadják a dokumentumot. Pedig pontos helyzetképet, pozitív irányú intézkedésterveket tartalmaz, amihez komoly anyagi forrásokat is rendelnek.

A drogmegelőzésre fordított pénzek 2010 óta kevesebb mint felére apadtak, korszerű szakmai elképzelésekkel nem sikerült előállni. Az előterjesztés is azt állapítja meg, hogy a kábítószer-probléma súlyosbodott az elmúlt négy-öt évben. Kikerült a stratégiából a kábítószer-fogyasztás teljes felszámolásának ígérete, helyette a szerhasználat visszaszorításáról esik szó.

A helyzetértékelés pontos: megállapítják, hogy a heroin helyére beléptek a designer-szerek, a kábítószer miatti halálozások száma újra emelkedésnek indult, terjed a Hepatitis és a HIV, eközben a Szcientológiai Egyház drogprevenciós programjai „megtévesztő tartalommal és célokkal jelennek meg” az iskolákban.

Sőt, a betegségek terjedésével kapcsolatban megállapítják, hogy annak oka a tűcsere-programok csökkenő hozzáférhetősége, aminek a csökkenő források mellett kerületi döntések is okai. Nemzetközi példákat hoznak fel arra vonatkozóan, hogy ahol nincsenek ártalomcsökkentő szolgáltatások, terjednek a fertőző betegségek. Ilyen szolgáltatásokra jelentős pályázati pénzt irányoz elő az anyag.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.