Belföld

Előremutató drogstratégia készült a minisztériumban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 11. 20:54

A kábítószer-használat teljes felszámolásának kétséges ígérete helyett a valódi helyzetről esik szó. Támogatnák az ártalomcsökkentést is.

A 444 megszerezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának új drogügyi stratégiáját, az anyag fényévekkel előrébb van a korábbi, a kábítószer-használat teljes felszámolását ígérő megalapozatlan tervektől. A stratégiát a május 20-i kormányülésre készítették elő, arra persze nincs garancia, hogy ott el is fogadják a dokumentumot. Pedig pontos helyzetképet, pozitív irányú intézkedésterveket tartalmaz, amihez komoly anyagi forrásokat is rendelnek.

A drogmegelőzésre fordított pénzek 2010 óta kevesebb mint felére apadtak, korszerű szakmai elképzelésekkel nem sikerült előállni. Az előterjesztés is azt állapítja meg, hogy a kábítószer-probléma súlyosbodott az elmúlt négy-öt évben. Kikerült a stratégiából a kábítószer-fogyasztás teljes felszámolásának ígérete, helyette a szerhasználat visszaszorításáról esik szó.

A helyzetértékelés pontos: megállapítják, hogy a heroin helyére beléptek a designer-szerek, a kábítószer miatti halálozások száma újra emelkedésnek indult, terjed a Hepatitis és a HIV, eközben a Szcientológiai Egyház drogprevenciós programjai „megtévesztő tartalommal és célokkal jelennek meg” az iskolákban.

Sőt, a betegségek terjedésével kapcsolatban megállapítják, hogy annak oka a tűcsere-programok csökkenő hozzáférhetősége, aminek a csökkenő források mellett kerületi döntések is okai. Nemzetközi példákat hoznak fel arra vonatkozóan, hogy ahol nincsenek ártalomcsökkentő szolgáltatások, terjednek a fertőző betegségek. Ilyen szolgáltatásokra jelentős pályázati pénzt irányoz elő az anyag.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.