Belföld
Heisler András (Array)

Kemény kiállást tervez a régi-új Mazsihisz-elnök

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2015. 05. 10. 15:15

Döntött aMagyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége: Heisler András marad az elnök. Lehetnének alattvalók is, de inkább függetlenek lesznek - üzente a kormánynak.

A vasárnapi tisztújító közgyűlésén a 116 szavazó közül a jelenlegi elnökre, Heisler Andrásra 78-an voksoltak, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke 37 szavazatot kapott, egy szavazat érvénytelen volt. A másik két jelölt, Feldmájer Péter, a Mazsihisz alelnöke és Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke a szavazás előtt visszalépett. Heisler András 2013. június óta áll a szervezet élén, mostani megbízatása négy évre szól. 

Az ügyvezető igazgatói posztra a tisztséget jelenleg betöltő Kunos Péter volt az egyetlen jelölt. A leadott 111 szavazatból a 13 érvénytelen kivételével valamennyi szavazat őt támogatta. Kunos Pétert 2014 júliusában választották meg a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának.

Heisler András a szavazás előtt mondott beszédében hangsúlyozta: az általa képviselt stratégia az, hogy a Mazsihisz erős, nagyon öntudatos és független szervezet legyen. Ennek a stratégiának “van hozadéka”, hiszen “kemény kiállásuk ellenére” kaptak a kormánytól olyan gesztusokat, amilyeneket korábban nem tudtak volna elképzelni. A Mazsihisz elnöke szerint létezik egy másik stratégia is, amely “lágyabb, finomabb” módon közelít a hatalomhoz, ezáltal remélve különböző javakat. Ez a stratégia is eredményes, hiszen a DZSH fel tudta újítani a zsinagógáját és annak környezetét. A két stratégia között azonban fontos különbség van – figyelmeztetett -, az egyik független, a másik alattvalói státuszt biztosít a Mazsihisz számára.

Heisler András (Array)
Heisler András; Fotó: MTI / Mohai Balázs

Horovitz Tamás a választás előtt arról beszélt, a DZSH elnökeként nyolc év alatt elérte, hogy a debreceni közösség minden téren megújult. A fejlesztések során pedig együttműködtek, ha kellett nemzetközi szinten, ha kellett a városvezetéssel, vagy éppen az Európai Unióval. Úgy fogalmazott: “mindenkivel tárgyalóasztalhoz ültünk, mert egy célunk volt, építeni a zsidóságunkat. Mára pedig elértük, hogy jó zsidónak lenni Debrecenben”. A DZSH elnöke felidézte, hogy fellépett a holokauszttagadó képviselők ellen, és azt ígérte, ha megválasztják, a Mazsihisz elnökeként sem fogja tűrni a zsidó közösség elleni támadásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.