Belföld

Újra lehet kirándulni a Pilisben

Helyreállították a turistautakat a decemberi ónos eső után, de az ösvényekről letérni továbbra is veszélyes.

Helyreállították a Pilisi Parkerdő Zrt. területén lévő turistautakat a decemberi ónos eső okozta károk után. A sérült fák elszállítása és az új erdők települése ugyanakkor még legalább egy évig eltart – mondta a szervezet szóvivője az M1-nek.

Lomniczi Gergely közölte: mintegy 300 ezer köbméter faanyag hullott le, ami az ország tűzifa-termésének egytizede. Ennek körülbelül harmadát, 100 ezer köbmétert lehet hasznosítani. 500 kilométer utat kellett járhatóvá tenni a Pilisben – volt, ahol az egy méter széles ösvény teljesen eltűnt, a kidőlt fák gyökerei pedig kiszaggatták a hegyoldalt.

A szóvivő figyelmeztetett: veszélyes letérni a turistautakról, az erdő belsejében ugyanis nagy területen vannak még fennakadt ágak és kidőlt fák. Alapelvnek nevezte, hogy hagyni kell a természetet saját erejéből regenerálódni, így minden fát otthagynak, amiben még „van egy kicsi élet”. Azonban ha aszályos lesz a nyár, ezek is elpusztulhatnak, a lehullott ágak pedig megnövelhetik tűzveszélyt.

Lomniczi arról is beszámolt, hogy a helyreállítást számos önkéntes segítette és 40 millió forint adomány gyűlt össze, amiből ősszel új fákat telepítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik