Belföld

Semjén a multik kórusáról, szabadkőműves ideológiáról

semjen-zsolt(960x640).jpg (Array)
semjen-zsolt(960x640).jpg (Array)

A miniszterelnök helyettese a Mélymagyar című műsor vendége volt.

Semjén Zsolt az Echo Tv-ben azt mondta Bayer Zsoltnak, hogy noha a multik érdekeit kiszolgáló „kórus” korábban ötvenezer dolgozó elbocsájtásáról, gazdasági visszaesésről beszélt, a vasárnapi boltbezárás miatt senkit nem rúgtak ki, sőt, a forgalom tíz százalékkal nőtt, a dolgozók – az ő visszajelzései szerint – kifejezetten hálásak. A KDNP elnöke ellentmondásosnak nevezte, hogy miközben világszerte a legrégibb szociáldemokrata követelések egyike a szabad vasárnap, nálunk éppen a szocialisták és egyes szakszervezetek támadják az intézkedést.

Több mint százezer kereskedelmi dolgozónak nem volt korábban állandó pihenőnapja, ezért a kérdésben társadalmi szolidaritás kell. Ausztriában az Alkotmánybíróság védte meg a vasárnapi zárva tartás intézményét, ezt az ottani szakszervezetek üdvözölték – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

A miniszterelnök-helyettes az egyházi törvény kapcsán kiemelte, a nemzetbiztonsági kockázat kiszűrése végett volt szükség arra, hogy a parlamenthez kerüljön az elismert felekezetek bejegyzéséről való döntés joga. Szerinte a jogszabályt abszurd érvekre hivatkozva marasztalta el Strasbourg, az pedig az SZDSZ egyik ősbűne volt, hogy a rendszerváltozáskor bevezetett szabályozás nyomán több száz, részben csalási szándékkal létrejött felekezetet ismert el az állam. 

Azzal kapcsolatban, hogy a minap egy francia közigazgatási bíróság lebontásra ítélte II. János Pál pápa köztéri szobrát, Semjén Zsolt úgy fogalmazott, ha Franciaország megtagadja keresztény gyökereit, azzal saját „franciaságát” is megtagadja. Szerinte egyébként szó sincs az ítéletben emlegetett értéksemlegességről, sokkal inkább arról, hogy az állam egy jakobinus, szabadkőműves ideológiát emel ki, s részesít előnyben a többihez képest.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik