Belföld

Botka: Orbánnak engedelmes alattvalókat nevelnek

Botka László (Array)
Botka László (Array)

Az MSZP választmányának elnöke szerint "a Fidesz-rezsim lebont és megtagad" minden európai értéket, míg pártjának az EU nemcsak érdek-, hanem valódi értékközösséget is jelent.

Botka László napirend előtt beszélt arról, hogy május 9. kettős ünnep, a második világháború végének évfordulója, illetve 1950-ben e napon javasolta Robert Schuman francia külügyminiszter az európai országok szorosabb együttműködését.  Az ellenzéki politikus szerint öt év fideszes kormányzás után nem véletlen, hogy Magyarországon meglehetősen kevés szó esik ez utóbbi évfordulóról, a kormányzat “kerüli” a megemlékezést erről. A választmányi elnök a főbb európai és egyben az MSZP által vallott értékek közé sorolta a sokszínűséget, a történelmi tudatosságot, a társadalmi, vallási, egyéni szabadságot, a szolidaritást, a szellem elsődlegességét, a valódi demokratikus polgári erényeket, amelyeket a büszkeséggel, az önállósággal, az előrelátással jellemzett.

Botka László a Fidesz-politikát ezzel szemben úgy írta le: sokszínűség és tolerancia helyett intolerancia; társadalmi, vallási és egyéni szabadság helyett az önkormányzatiság kivéreztetése; nullára fékezett társadalmi mobilitás; megnyirbált gyülekezési és lábbal tiport sajtószabadság; előírt, kívánatos családnagyság, előírt szabadidős foglalatosság. Úgy folytatta: “módszeres beavatkozás a magánéletbe és nemzetközi botrányt okozó vallási törvény”, jogok helyett részrehajlással osztogatott kegyek, a leszakadók semmibevétele. Hozzátette: a nagyobbik kormánypárt politikájának célja egy olyan munkaalapú társadalom, amelyben lassan csak a lapáttal vagy gereblyével végzett közmunka a valódi munka.

Botka László közölte, a Fidesz célja polgári erényeket valló emberek helyett engedelmes alattvalók nevelése. A Nyugat helyett a Kelet a példa. Mint mondta: az MSZP megalakulása óta következetesen képviseli az európai értékeket Magyarországon, és a szocialisták tettek a legtöbbet azért, hogy az ország több mint tíz évvel ezelőtt az EU tagjává vált. Értékeinket, politikánkat, amit a Fidesz-rezsim bukása után a választópolgároknak kínálunk erre az alapra építjük – fogalmazott az MSZP Jókai utcai székházában. A választmányi ülés kezdetén egy uniós imagefilmet néztek meg a résztvevők, míg Botka László beszédének végén meghallgatták az EU himnuszát, Beethoven Örömódáját, majd zárt ülésen folytatták a tanácskozást

Ajánlott videó

Olvasói sztorik