Belföld

Vasárnapi zárva tartás: még több bolt húzza le a rolót

Vasárnapi zárva tartás (Array)
Vasárnapi zárva tartás (Array)

Vasárnaptól már nem nyithatnak ki a világörökségi területen sem a kiskereskedelmi üzletek, miután megjelent az erről szóló törvénymódosítás.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szombaton lép hatályba, így akkortól a törvény hatálya kiterjed a világörökségi területen található üzletekre is, miután azok kikerültek a mentességet élvező kereskedelmi egységek felsorolásából.

Ugyanakkor hatályba lép viszont a mentesítés az automatából történő értékesítésre, vagyis automatákból lehet értékesíteni vasárnaptól.

Tárki: nyitva tartást akarunk

Három kutatóintézettől rendelt reprezentatív közvélemény-kutatást egy civil közösség, hogy kiderüljön, mekkora támogatottság áll a kormány azon intézkedése mögött, hogy megtiltották az üzletek vasárnapi nyitva tartását. A szükséges pénzt adományokból gyűjtötték össze, az Ipsos és a Medián mérése már elkészült: az előbbi felmérése szerint 64 százaléknyian, az utóbbi kutatása alapján 62 százaléknyian vannak azok, akik elutasítják a boltok vasárnapi bezárását.

Szerdán megérkezett a Tárki kutatásának eredménye is, amit a vasarnapi.tumblr.com oldalon tettek közzé: ez alapján 59,16 százalék támogatná, hogy ismét kinyissanak az üzletek vasárnap, 39,44 százalék nem támogatja, 1,39 százaléknyian pedig nem tudtak vagy nem akartak választ adni a kérdésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik