Belföld

Több ezer rászoruló idős maradt ellátás nélkül

Az egyházi humán szolgáltató költségvetési csalás gyanúja miatt nem jut hozzá a normatívához. Az állam és az önkormányzat lesöpri magáról a problémát.

Idősek ezrei hiába várják házi gondozójukat több mint 150 településen, mert az államkincstár költségvetési csalás gyanúja miatt felfüggesztette a szolgáltatás finanszírozását – írja a Magyar Nemzet. A Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ hatszáz dolgozót foglalkoztatott, akik több mint hétezer rászorulón segítettek. Sok munkatársuk azonban felmondott, mert nem kapták meg fizetésüket sem. Ennek ellenére sokan vannak, akik nem tudták magukra hagyni gondozottjaikat, önként is visszajárnak hozzájuk.

A finanszírozást felfüggesztő Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Államtitkársága a lappal azt közölte, hogy a házi segítségnyújtás az önkormányzatok kötelező feladata. A nyíregyházi önkormányzat viszont ugyancsak leporolta magáról az ügyet: szerintük a szociális ellátórendszer zökkenőmentesen működik, a humánszolgáltató nem jelzett problémát.

A legfurcsább az, hogy az egyházi fenntartók másfélszer akkora normatívát kapnak az adófizetők pénzéből, mint az önkormányzati fenntartásúak. A Kelet-magyarországi Szociális Szolgáltató Központot az „Út és Erény Közössége Egyház” működtette 2011 júliusig, amikor az egyházügyi törvény megfosztotta státuszától. Ezzel elveszett a szociális ellátás magasabb finanszírozása is, de az idősek gondozásához sikerült megnyerni a Baptista Szeretetszolgálat segítségét. Az alapító azonban nézeteltérésbe került a baptistákkal, megromlott a viszony, 2013-ban újabb fenntartó-váltás következett: a Magyar Iszlám Közösség intézményéhez került a fenntartás.

Ezután történtek azok az események, melyek nyomán felfüggesztették az ellátás után járó kifizetéseket: az államkincstár költségvetési csalást gyanít, úgy vélik, a szolgáltató több gondozási alkalmat igazolt, mint amennyit ténylegesen végzett. Idén januárban kiderült az is, hogy a szolgálat volt vezetője feljelentést tett amiatt, hogy a Magyar Iszlám Közösség vezetője visszakérte a szolgáltatónak járó egyházi normatíva 10 százalékát. A rendőrség az ügyet bűncselekmény hiányában lezárta, vélhetően azért, mert az egyházi fenntartó akár a teljes támogatási összeget is elkérhette volna, ha azt humánszolgáltatásra költi.

A kincstár egyelőre arra hivatkozik, hogy ha a fenntartó nem akarja vagy nem tudja az intézményt működtetni, ezt a feladatot más szervnek átadhatja, a jelenlegi fenntartó viszont a jövőbe néz, szeretne újra hozzájutni a finanszírozáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik