Belföld

Szijjártó szerint nagyon törünk felfelé

A cél az, hogy ötmillióan dolgozzanak Magyarországon – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint létrejött és működik a „magyar modell”, ami „fegyelmezett költségvetési politikát, gazdasági növekedést és bővülő foglalkoztatást” jelent – erről a külgazdasági és külügyminiszter egy üzleti fórumon beszélt pénteken.

Az országban 2010-ben 1,8 millióan dolgoztak és adóztak, mára ez a mutató 4,1 millióra emelkedett – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy idén márciusig a kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal, az ipari termelés volumene 11,6 százalékkal nőtt. Reális és szükséges célkitűzés, hogy Magyarországon ötmillió ember dolgozzon, mint Csehországban – jelentette ki.

Szijjártó közölte: a klasszikus diplomáciai tevékenységet senki nem „értékelte le”, anélkül nem lehet külgazdasági érdeket érvényesíteni. Az EU és az Egyesült Államok közti transzatlanti kereskedelmi megállapodásról azt mondta: exportbővülést hozhat a magyar kis- és középvállalatoknak. A keleti és déli piacnyitásról pedig azt mondta: nemcsak a magyar export bővülése fontos, hanem az ottani befektetők Magyarországra vonzása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik