Belföld

Nekiment az ENSZ a menekültekkel riogató kormánynak

menekültek (menekültek)
menekültek (menekültek)

A Menekültügyi Főbiztosság felháborodott a nemzeti konzultáció pár kérdésén és a menekültek bűnbakként kezelésén. Szerintük 1956-ban a magyarok ugyanúgy menekültek voltak, mint most a háború miatt hazájukat elhagyó szírek.

Most már nemcsak azzal lehet riogatni, hogy az Európai Unió rabigájában van Magyarország, hanem egy komplett világ-összeesküvéssel. Ugyanis az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közleményt adott ki, amiben a magyarországi idegengyűlölet ellen emelte fel a szavát.

“Mély aggodalommal tölt el bennünket, ahogyan a magyar kormány egyre erőteljesebben rágalmazza azokat az embereket, akik Szíriából, Afganisztánból, Irakból és más háborús övezetekből menekültek el, és akiknek kétségbeesett szükségük van biztonságra és védelemre Magyarországon” – közölte Montserrat Feixas Vihé, a szervezet budapesti központú regionális vezetője a Hvg.hu szerint.

A közlemény szerint minden országnak megvan a joga konzultálni az állampolgáraival, de a mostani nemzeti konzultáció szövegezése aggasztó. Szerintük a menekültek és gazdasági bevándorlók kérdését keveri össze a kormány, és az Európára és az országra leselkedő veszélyek miatt is őket hibáztatja. Szerintük a konzultáció egyik kérdése hazaküldené a menekülteket, holott otthon veszélyben lehet az életük. Emlékeztetnek, hogy 1956-ban sok százezer magyar volt ugyanebben a helyzetben.

“Felszólítjuk az ENSZ 1951-es Menekültügyi Egyezményét aláíró Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot, amelyet saját elhatározásából ismert el kötelezőnek magára nézve. Magyarország egyszerűen nem küldhet vissza embereket olyan országokba, ahol az életüket veszély fenyegetheti” – közölte Vihé. Szerinte a menekülteknek nem igazán van idejük és lehetőségük útlevelet vagy vízumot szerezni, de ettől még tisztességes eljárásban kéne őket részesíteni. A szervezet szerint idén 13 ezer menedékkérő érkezett az országba Szíriából, Afganisztánból és Irakból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik