Belföld

Évi 500 milliót szeretnének a települések Pakstól

paksi atomerőmű (Array)
paksi atomerőmű (Array)

Idén elmaradt az erőmű térségfejlesztési pénze, pedig negyvenegy település nagyon szeretné.

Negyvenegy Paks környéki település emelt szót azért, mert tulajdonosi hozzájárulás hiányában idén nem juttatott forrást a Paksi Atomerőmű a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványba (JETA), amely a létesítményt övező térségben nyújtott pályázati úton támogatást.

A kezdeményező Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere az MTI-vel közölte: mivel nem tudják, „hol akadt el” a tulajdonosi jóváhagyás, levélben fordultak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és Baji Csabához, az MVM Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatójához, kérve, engedélyezzék a támogatást, amely tudomásuk szerint az erőmű 2015-ös üzleti tervében is szerepel.

Azt is elmondta, hogy az elmúlt négy évben évi 500 millió forintot juttatott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az általa létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak. A JETA szigorú feltételrendszerhez kötött pályázati programot működtetett, amelyben a Paksi Atomerőmű körzetében fekvő 41 települést vontak be.

Ez a kétmilliárd forint komoly lehetőséget adott, jelentős fejlesztést segített elő a térségben – hangsúlyozta Horváth Zsolt. Azt mondta, kisebb beruházások finanszírozására, nagyobb volumenű fejlesztéseknél önerőként tudták felhasználni. Ez az összeg a kimutatások szerint a térségben 11 milliárd forintnyi fejlesztést generált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik