Belföld

Értetlenül áll a Fidesz kormányzása előtt a püspök

fabiny tamás (Array)
fabiny tamás (Array)

Fabiny Tamás szerint a hívők és az egyháziak körében még él a beidegződés, hogy a Fidesz a szövetségesük, de nem szabad, hogy egy korábbi helyzethez ragaszkodva mindent elhiggyenek.

„Ez nem más, mint a 23 millió románnal való riogatás pepitában” – ezt mondta a Mandinernek Fabiny Tamás evangélikus püspök a kormány bevándorlóellenes nemzeti konzultációjáról. Orbán „halálbüntetést emlegető lufija” is kiverte nála a biztosítékot.

Fabiny Jézust idézi: „Megmondatott a régieknek, hogy szemet szemért, fogat fogért; de én azt mondom, szeresd felebarátodat”. A megtérés lehetőségét mindenkinek meg kell adni – mondta, példaként említve a móri gyilkosságot, „az elítéltek már halottak lennének, mi meg tördelhetnénk a kezünket”.

Az egyház elnöksége is azon az állásponton van, hogy elítélik a halálbüntetést: ennek meghozatalakor egyrészt a bűnözési statisztikákra utaltak – igenis számottevően csökkent az életellenes bűncselekmények száma, másrészt elfogadhatatlannak tartották, hogy a politika és a média a jézusi szeretettanítással összeférhetetlenül, „a bosszúállás és elrettentés hamis ködképével mérgezi a lelkeket”.

Embertársainkról van szó

A bevándorlásellenességgel a cél és az ok nyilván hasonló – véli Fabiny. A terrorizmus emlegetésével megalapozzák és rögtön vakvágányra is viszik a szándékosan manipulatív kérdéssort, és mindezt az a kormány teszi, amely rengeteget hivatkozott a keresztyén értékekre, alaptörvénybe foglalta, számon kérte azokat Brüsszelen. Meg  sem kérdezték, mit tud a menekültkérdésben segíteni az egyház, pedig az evangélikusok is rengeteget tudnának – más országokban is fogadtak be szíriaiakat és afganisztániakat. „Az sem kérdés számukra, milyen vallású az illető. Embertársainkról van szó. Ez számít” – mondta. Ahhoz, hogy eldöntsük, ki milyen szándékkal jött, meg kell ismerni, de az azonnali visszatoloncolással vagy a dolgoztatással ez nem megy.

„Örülne-e bárki annak, ha az iskolából hazatérő gyermekét a buszon körbeállja hat fekete-afrikai fenyegető mozdulatokkal, hanghordozással?” – tette fel a kérdést nemrég a fideszes Pósán László. Fabiny erre ellenpéldát hozott: egy közel-keleti asszonyt a metró peronján körbevették a budapestiek és elkezdték számon kérni, hogy miért ölik a keresztyéneket az országában.

A püspök azt mondta: jó adag értetlenség van benne, bár öt éve még várta a Fidesz-kormányt. Azt remélte, hogy – főleg a kétharmad birtokában – elegánsabb, nyugodtabb kormányzás lesz. Az érdemi konzultáció teljes hiánya meglepte. Még működik az egyháziak és a hívők körében az a beidegződés, hogy nekik csak a Fidesz lehet a szövetségük, de nem szabad, hogy egy tíz évvel ezelőtti helyzethez ragaszkodva mindent elhiggyenek, amit a párt eléjük tesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik