Belföld
Erettsegi(1)(430x286).jpg (Array)

Érettségibotrány: OTP-automatába rejtették a feladatsort

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 05. 08. 17:47

A 2005-ös érettségi botrányt bemutató első cikkünkben hajdani diákok és Magyar Bálint oktatási miniszter emlékezett vissza a tíz évvel ezelőtt történtekre, most pedig újabb érintettek szólaltak meg a Hír24-nek. A köztévé Az este című műsorában bizonyosodott be először, hogy a tételek valóban kiszivárogtak, így megkerestük az akkori gyakornokot, aki megszerezte a feladatokat és a műsor akkori főszerkesztőjét. Kiderült, hogy mire jó egy bankautomata, úriember volt-e Magyar Bálint és akart-e kormányt buktatni a köztévé.

“Gyakornok voltam a Magyar Televízióban” – kezdte Manhalter Dániel, az azóta az RTL Klubot is megjárt riporter, aki 2005-ben először szerezte meg a kiszivárogtatott érettségi tételeket. Elmesélte, hogy a hétfőn kezdődő érettségi időszak előtti pénteken kérték meg rá, hogy dolgozzon az érettségi témáján. Ekkor már voltak pletykák arról, hogy a neten vannak a tételek. Vasárnapra a pletykák annyira felerősödtek, hogy Manhalter maga kezdett el éjbe nyúlóan kutatni a feladatsorok után.

Sok érettségiző ismerőse volt, így nem okozott nehézséget megszereznie a tételeket, ráadásul akadt egy megbízható informátora is. A fiatal gyakornoknak vasárnap éjszaka már a kezében voltak a magyar és (Magyar Bálint volt oktatási miniszter korábbi, fokozatos szivárogtatás elméletével ellentétben) a matematika és a történelem feladatsorok is. Jött a nagy kérdés: most mi legyen? Hogyan bizonyítsák, hogy a vizsgák előtt tudták a tételeket és azok hitelesek? Hogy tudnák ezt az állami tévében leadni?

“Betöltöttem egy OTP-automatába a tételsort 3-4 borítékban” – emlékezett vissza az első megoldásra, ugyanis az automata rögzítette a betöltés dátumát, így ez a probléma le lett tudva. Sikerült reggel hatra stábot szereznie, majd beszélt akkor a TV2-nél gyakornok jóbarátjával, Faix Csabával, aki javasolta neki, hogy mondjon “egy stand upot egy pontos időt jelző óránál”, miközben a kamera mutatja a tételsort. Ezt a szerkesztőséggel egyeztetve, kiállt a Nyugati pályaudvar egyik peronjára, háttérben egy órával, majd megmutatta a tételeket (a videóban 1:28-tól).

Nem akartak kormány buktatni

Megkerestük Kardos Ernőt, Az este akkori főszerkesztőjét is, aki megerősítette Manhalter történetét, hozzátéve, hogy a tételek több csatornán keresztül is kiszivároghattak, ráadásul ilyen gyanút az akkori lapok is megfogalmaztak. A közszolgálati műsor “attrakciója” valójában az volt, hogy még a magyar érettségi elkezdése, tehát már reggel 8 óra előtt konkrétan megnevezte a várható tételeket, ezzel bizonyítva a kiszivárogtatást tényét.

Pokorni hallgat

Kerestük az érettségi botrány témájában a Fidesz akkori fő oktatáspolitikusát is, de nem kívánt nyilatkozni.

A szerkesztőségben vita volt arról, hogy Magyarnak a műsorban odaadják-e a másnapi matematika tételeket is. Azért döntöttek végül az igen mellett, mert ország-világ előtt szerették volna bizonyítani, hogy azok a tételek is nyilvánosságra kerültek, az elhallgatás csak ártott volna az ügynek. Kardos szerint egy televíziós szerkesztőségnek a tudomására jutott tényt nem a minisztériumnak kell jelentenie, hanem a nézőkkel kell megosztania. Épp ezért Magyar sajtóetikai aggályai nem vehetőek igazán komolyan.

Az estés interjú után a volt főszerkesztő szerint Magyar láthatóan megrendülten távozott, de végig úriemberként viselte a dolgot. A későbbiekben is rendre elfogadta Az este meghívását, és sohasem hozta szóba a számára kellemetlen incidenst. Kardos szerint sem házon belülről, sem felülről, sem a politika világából nem érte támadás a műsorkészítőket, azt is tudomásul vették, hogy nem adták ki az informátort.  “Úgy működtök, ahogy egy polgári demokráciában működnötök kell” – mondta neki Rudi Zoltán akkori tévéelnök. Persze magánbeszélgetéseken időnként kapott Kardos szemrehányásokat az ügy kezelése miatt, de azok szakmai viták voltak. “A mai köztelevízióban pedig köztudottan egy hírhamísító felügyeli a politikai műsorokat” – fogalmazott.

Kardos szerint a mostani M1 mindent elhallgat, ami rossz a kormánynak, az egész “egy blődli”, nézhetetlen kormánypropaganda, 2005 környékén viszont komolyan vették a közszolgálatiságot – amit bizonyít az érettségi tételek kezelése -, ennek megfelelően alkotói légkör, jó szellemiség uralkodott a köztévénél. Szó sem volt arról, hogy az akkori ellenzék manipulálta volna a műsorkészítőket, fel sem merül tehát a “kormánybuktatás” vágya, de a tényeket nem akarták elhallgatni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.