Belföld
Hungarikum(960x640)(1).jpg (Array)

Állami engedély kell a hungarikumozáshoz

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 05. 08. 14:37

A Hungarikum Bizottság engedélyével lehetne csak használniuk az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek a nevükben a hungarikum kifejezést.

Az indoklás szerint léteznek olyan vállalkozások, amelyek visszaélésszerűen használják a kifejezést, ezért a szigorítás. Egyelőre azt még nem tudni, hogyan és milyen kritériumok mentén osztogatnák a szót és az esetleges szankció is kérdéses.

A hungarikumtörvény Országgyűlés elé beterjesztett módosítása kimondja, „kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítmények elnevezésében a hungarikum szó csak a Hungarikum Bizottság (HB) engedélyével használható”, írja az Origo.

A korlátozásra azért van szükség a jogalkotó szerint, mert jelenleg nincs olyan rendelkezés, amely a hungarikum kifejezés „visszaélésszerű használatát” tiltaná. A lap szerette volna megtudni többek között a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy „pontosan milyen szempontok alapján fog a HB hozzájárulni a hungarikum szó használatához”, a minisztérium válaszában azt írja, a „nevükben a hungarikum szót használó vállalkozások tevékenységének összhangban kell lennie a hungarikumtörvény rendelkezéseivel.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.