Belföld

Állami engedély kell a hungarikumozáshoz

Hungarikum(210x140)(1).jpg (Array)
Hungarikum(210x140)(1).jpg (Array)

A Hungarikum Bizottság engedélyével lehetne csak használniuk az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek a nevükben a hungarikum kifejezést.

Az indoklás szerint léteznek olyan vállalkozások, amelyek visszaélésszerűen használják a kifejezést, ezért a szigorítás. Egyelőre azt még nem tudni, hogyan és milyen kritériumok mentén osztogatnák a szót és az esetleges szankció is kérdéses.

A hungarikumtörvény Országgyűlés elé beterjesztett módosítása kimondja, „kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítmények elnevezésében a hungarikum szó csak a Hungarikum Bizottság (HB) engedélyével használható”, írja az Origo.

A korlátozásra azért van szükség a jogalkotó szerint, mert jelenleg nincs olyan rendelkezés, amely a hungarikum kifejezés „visszaélésszerű használatát” tiltaná. A lap szerette volna megtudni többek között a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy „pontosan milyen szempontok alapján fog a HB hozzájárulni a hungarikum szó használatához”, a minisztérium válaszában azt írja, a „nevükben a hungarikum szót használó vállalkozások tevékenységének összhangban kell lennie a hungarikumtörvény rendelkezéseivel.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik