Belföld

A TV2 nem kér a magyar politikából

tv (Array)
tv (Array)

A csatorna Tények című híradójában van a legtöbb tudósítás, de a legkevesebb magyar vonatkozású politikai hír is. A pártok közül az MSZP szerepel a legtöbbet a képernyőn.

A Nézőpont Intézet híradóelemzésében hét csatornát vizsgált, ezek a TV2, az RTL Klub, az M1, a Duna Televízió, a HírTV és az ATV. A vizsgált időszakban (2015 első negyedéve) „összesen 12001 tudósítás jelent meg a vizsgált csatornák esti híradóiban. A legtöbb tudósítás a TV2 műsorában hangzott el, összesen 2742, az RTL Klub 2424 hírt tett közzé, míg az M1 híradójában 2275 tudósítás szerepelt. A HírTV esetében e mutató 1544 darab volt, míg az ATV adásában 1562 beszámoló kapott helyet. A legkevesebb tudósítás a Duna Televízió műsorában hangzott el, szám szerint 1454” – írja az intézet.

A politikai hírek aránya a TV2 műsorában volt a legalacsonyabb, 16,5 százalék, amely gyakorlatilag megegyezik az előző negyedévben mért adattal. Az RTL Klub híradójában 25,1 százalék volt ez az érték, amely 2,4 százalékponttal alacsonyabb, mint a tavalyi év végén. A politikai hírek szerinti rangsorban a Duna Televízió megelőzte a HírTV-t. Míg az utóbbi csatorna híradójában 673 politikai hír szerepelt, ami 43,6 százalékos aránynak felelt meg, addig az említett közszolgálati adó esetében 692 darab és 47,6 százalék volt e mutató. Arányaiban az ATV műsorában jelent meg a legtöbb magyar vonatkozású politikai hír: a 847 elhangzó tudósítás 54,2 százalékos aránynak felelt meg. Az M1 esetében ez az érték 46,1 százalék volt a vizsgált három hónap során.

A pártok közül az MSZP szerepelt a legtöbbet, az összes megjelent álláspont 8,3 százaléka tartozott a szocialista párthoz. A Fidesz esetében e mutató 7,7 százalék volt, míg összesítve a harmadik helyre a Jobbik került 4,7 százalékos aránnyal. Az LMP megjelenéseinek aránya 4,3 százalék volt, míg a Demokratikus Koalícióé 3,8 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik