Belföld

Tűzszünet jöhet Jemenben

Jemen-haboru(960x640).jpg (jemen, )
Jemen-haboru(960x640).jpg (jemen, )

Szaúd-Arábia elfáradt, öt napos humanitárius szünetet javasolnak.

Ötnapos humanitárius célú tűzszünet elrendelésére tett javaslatot csütörtökön a Jemenben beavatkozó nemzetközi koalíciót vezető Szaúd-Arábia.

A fegyvernyugvási javaslatot Abdel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter jelentette be csütörtökön az amerikai kollégájával, John Kerry-vel tartott közös sajtótájékoztatóján. A tájékoztatás szerint a megújítható tűzszünet “hamarosan” életbe lépne, s lehetővé tenné a segélyszállítmányok célba juttatását.

A tárcavezető kijelentette, a tűzszünet elrendelése kizárólag attól függ, hogy a jemeni síita húszi lázadók és szövetségeseik beleegyeznek-e a harcok felfüggesztésébe. Dzsubeir emellett azt közölte, hogy Rijád további 274 millió dollárt fog fordítani a rászorulók támogatására.

John Kerry üdvözölte a javaslatot és elmondta, hogy néhány napba beletelhet, mire meggyőzik az Irán támogatását élvező húszi felkelőket a feltételek elfogadásáról. Szerinte a segélyszervezeteknek is időre van szüksége, hogy előkészítsék a szállítmányokat.

Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy sem országa, sem Szaúd-Arábia nem tervez szárazföldi csapatokat küldeni Jemenbe. A jelenleg Rijádban tartózkodó Kerry korábban Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal is találkozott.
Jemenben az Irán támogatását élvező síita lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a felkelők állásait, a koalíció azonban eddig nem vezényelt komoly szárazföldi erőket az Arab-félszigeten fekvő országba.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a jemeni konfliktusban a légicsapások kezdete óta 1278-an vesztették életüket, több mint ötezren pedig megsebesültek. A harcok miatt mintegy 300 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik