Belföld
szijjártó péter (Array)

Sok vita lehet a magyar-román külügyminiszteri találkozón

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 05. 07. 07:36

Hivatalos látogatásra jön Budapestre Bogdan Aurescu román külügyminiszter. Kemény tárgyalásai lesznek Szijjártó Péterrel.

Román külügyi vezető legutóbb tavaly februárban járt Magyarországon, Titus Corlatean akkori külügyminiszter a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külügyminisztereinek bolgár, román és görög partnereikkel folytatott egyeztetésén vett részt.

Titus Corlatean és Szijjártó Péter Luxembourgban az uniós külügyminiszterek októberi ülése előtt tárgyalt, a 2014 novembere óta hivatalban lévő Bogdan Aurescuval pedig decemberben tanácskozott Szijjártó Péter az EBESZ bázeli miniszteri értekezletén. Szijjártó Péter akkor azt mondta: Magyarország stratégiai jelentőséget tulajdonít annak, hogy fejlessze a kapcsolatokat Romániával, különös tekintettel az ott élő magyar közösségre és arra, hogy Románia Magyarország második legfontosabb exportpiaca.

Magyar külügyminiszter – Martonyi János – legutóbb 2013 márciusában tett hivatalos látogatást Bukarestben – írta az MTI.

Azóta a Hír24 külügyi forrása szerint a két ország közötti viszony romlott, jelentős feszültséggel terhelt. Nem véletlen, hogy a két ország miniszterelnöke hivatalba lépése óta egyszer sem találkozott egymással. Bár Románia valóban a második legfontosabb exportpiacunk, folyamatosan bővül gazdasági együttműködésünk, a kisebbségi ügyek komoly problémákat okoznak.

A Kisebbségi Vegyesbizottság jegyzőkönyvét utoljára 2009-ben írták alá a felek, azóta nincs megállapodás, egyetértés a tartalmáról, a Gazdasági Vegyesbizottságban pedig évek óta nincs érdemi előrelépés. A két külügyminiszter között jó a személyes nexus, de úgy tűnik, ez kevés lehet az érdemi előrelépéshez.

A két külügyminiszter nagyon kemény tárgyalásoknak néz elébe Budapesten. Információink szerint mindkét ország külügyminisztériumában intenzív felkészülés előzte meg a találkozót, mivel míg Szlovákiával és Szerbiával minden idők legjobb kapcsolata alakult ki, Romániával továbbra is rendkívül instabil a helyzet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.