Belföld

Simicska felkerült a listára

Simicska Lajos (Array)
Simicska Lajos (Array)

Az idén 14. alkalommal jelenik majd meg A 100 leggazdagabb című összeállítás.

A Napi.hu a kiadványából előzetesen annyit közölt, hogy a listán szereplők összvagyona idén már megközelítette a 2600 milliárd forintot, ami 160 milliárddal több a tavalyinál. Az elitklubba 2015-ben 6 milliárd forinttal lehetett bekerülni. 2014 második felétől újabb átrendeződés indult el a magyar gazdaságban, a korábbi évek kormányzati kedvenceinek egy része lecserélődött, a Napi.hu szerzői így nem végezhették el a hagyományos vagyonértékeléseket, az előző évek eredményei nem jelenthettek valódi kiindulópontot a cégek értékének meghatározásakor. Pozitív fejlemény volt ugyanakkor, hogy a tavalyi évhez képest valamelyest tisztult a piac: láthatóvá vált több, korábban homályban lévő cégszerkezet, tulajdonosi háttér, így olyanok is bekerültek az idei 100-as listába, akik eddig céghálójuk át nem látható struktúrája miatt kimaradtak.

Jön Simicska, Nyerges  

A tucatnyi új belépő közül a legelőkelőbb helyen a két évtizedes “láthatatlanság” után színre lépett Simicska Lajos kezdett, de a Fidesz – korábbi – erős háttéremberéhez hasonlóan a nagy színre lépők táborát gyarapítja Nyerges Zsolt ügyvéd, Simicska üzlettársa is. Az informatikai fejlesztések több új milliárdost adtak az országnak, és a 100 leggazdagabb közé repítette a Wizz Air sikeres londoni tőzsdei részvénykibocsátása Váradi Józsefet, és a hírekben gyakran felbukkanó MET-csoport részvényeinek 24,67 százalékát birtokló Lakatos Benjamint is. Idén az adóhivatali vizsgálathoz kapcsolódó zárolás miatt Gattyán György tavalyi 135 milliárdos vagyonát már csak 90 milliárdra becsülte a Napi.hu, amely szerint ugyanakkor egyre többen zárkóznak fel a százas élmezőny közelébe.

A vagyon szerinti ranglista mellett idén másodszor befolyásrangsor is lesz a kiadványban, hiszen vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek milliárdos vagyonnal – befolyásuk a magyar gazdasági és társadalmi életre mégis jelentős. (Tavaly az első helyen Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon Simicska Lajos nagyvállalkozó végzett. Nem meglepő módon, idén itt is változott a helyzet – írja előzetesében a Napi.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik