Belföld

Lázár átláthatóbbá tenné a közbeszerzéseket

A közbeszerzések nyilvánosságát növelő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek Lázár János május közepén.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az új törvény – amely a tervek szerint idén november 1-jén lépne hatályba – érdemi változást hoz a közbeszerzéseknél. Szavai szerint nem a legolcsóbb ajánlatok kapják a legmagasabb pontszámot, hanem előtérbe helyezik a munkahelyteremtést, a gazdaságfejlesztés szempontjait, minőségi alapokra helyezik a kiválasztást.

A javaslat – amely a hazai és az uniós forrásokra is vonatkozik – rugalmasabb eljárásrendet tartalmaz: mintegy 30 százalékkal csökkenti a közbeszerzési eljárások határidejét, csökkenti az üzleti titoknak minősülő adatok körét, pontosítja az összeférhetetlenségi, kizárási okokat, felelősségi viszonyokat – sorolta a miniszter. Lázár példaként hozta azt is, hogy 75 százalékos referenciaértékkel már lehet pályázni. A miniszter jelölte meg, hogy a kis és közepes cégeket is helyzetbe tudják hozni, a nagyok ne tudják őket kiszorítani.

A törvényjavaslatot május 19-én nyújtja be, a vitát pedig két részletben folytathatja le a Ház, és nyáron további konzultációkat tartanak – mondta el Lázár János.

Bejelentette: legkésőbb 2016 nyarától az egész közbeszerzési rendszert digitalizálják, azaz minden közbeszerzés az e-közigazgatás segítségével zajlik, megszűnik a papíralapú ügyintézés. Ezt részben a visszaélések kizárásával indokolta a miniszter.

Lázár János arról is beszámolt, hogy nemcsak az állami, hanem az államtól kapott pénz elköltése is közbeszerzés-köteles lesz, a tervek szerint 25 millió forintos értékhatártól.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik