Belföld

Besokalltak az egészségügyi dolgozók – a bérvita miatt leállhatnak a műtők

mutet(960x640).jpg (Array)
mutet(960x640).jpg (Array)

Elképzelhető, hogy ügyeleti időben péntektől nem tudnak műtéteket végezni Szegeden – írja a delmagyar.hu.

A helyi hírportál szerint a központi műtő 28 fős személyzete már nem hajlandó a törvényesnél több túlmunkára. Ha nem tudnak megállapodni az egyetemmel, akkor szinte egész hónapban délután fél 4-től másnap reggel fél 8-ig, illetve teljes hétvégén zárva lesznek a műtők. Jelenleg a pluszmunkáért még pluszpénzt sem kapnak, amit másfél hónapja untak meg. Már akkor jelezték, ha nem lesz megoldás, májustól annyit dolgoznak csak, amennyire a törvény betűje szerint kötelezhetők.

Egy neve elhallgatását kérő érintett azt mondta, a műtős asszisztálás mellett többmázsás konténereket cibálnak nettó 130 ezerért és valahogy mindig úgy intézik, hogy ennél ne legyen több. Bár eldöntötték, hogy végigviszik bérharcukat, és nem veszik fel a munkát, félnek, ezért nem lépnek ki a nyilvánosság elé. A klinikai központ vezetésének másfél hónapja volt orvosolni a problémát, ám megoldás helyett most műszakosításra kényszerítené őket, az önként vállalt túlmunkát kötelezővé tenné, noha a törvény szerint nem is tölthetnek ennyi időt műtőben. Állítólag többen inkább táppénzre mennek.

Mivel nincs megállapodás, ma délutántól csak egy ember jut két műtőre, ha egyszerre kell a traumatológiai és az idegsebészeti műtőt üzemeltetni, azzal megoldhatatlan helyzet áll elő. Péntek 15.30-tól másnap reggel fél 8-ig, valamint a teljes hétvégén személyzet nélkül maradnak a műtők. A helyzet megoldásáról a klinikai központ addig nem nyilatkozik, amíg a tárgyalások tartanak, a mentők még nem kaptak értesítést, hogy ügyeleti időben hova kellene vinniük a betegeket. További részletek a delmagyar.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik