Belföld

Tűcserebotrány: durván nőhetett a hepatitises drogosok száma

tucsere(960x640).jpg (Array)
tucsere(960x640).jpg (Array)

Az elmúlt három évben közel kétszeresére nőtt a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten – derül ki a TASZ birtokába került adatokból.

Bizonyosságot nyert, hogy nem puszta riogatás a tűcserék korlátozása kapcsán járványveszélyről beszélni, mint Kocsis Máté állítja, hanem kegyetlen valóság – írja a TASZ a közleményében.

A szervezet birtokába került adatok szerint 2011 és 2014 között közel kétszeresére nőtt a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten. Az Országos Epidemiológiai Központ által tavaly végzett szűrőkampány adatai szerint ugyanis 2011-ben még tízből három injekciós drogfogyasztó élt együtt a jelenleg gyógyíthatatlan, krónikus májgyulladást okozó hepatitis C vírussal, 2014-ben azonban már tízből hatan.

Ugyanebben az időszakban az elapadó állami források és az intenzív politikai támadások következtében a tűcserék forgalma visszaesett, 2014-ben pedig az ország tűforgalmának több mint a felét biztosító két legnagyobb program bezárt. A most bemutatott számok tehát azóta minden bizonnyal tovább romlottak. Pedig a tűcserékre egyre nagyobb szükség van a dizájner drogok növekvő fogyasztása miatt. A HIV-fertőzések száma ugyan még alacsony, de a nemzetközi tapasztalatok szerint ez a helyzet is gyorsan megváltozhat. Félő, hogy tűcserék nélkül még az OEK szűrőkampánya sem tudja majd elérni a fogyasztókat.

Az Alapvető Jogok Biztosa a Kék Pont tűcsere bezárása után arra kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a fővárosi polgármestert és a józsefvárosi polgármestert, hogy tegyenek összehangolt lépéseket a krízishelyzet javítására. Sajnos ezek a lépések eddig elmaradtak, sőt, azóta a 13. kerület szocialista vezetése is megszüntetett egy programot.

Olvasói sztorik