Belföld

Nyíltan árulják a drogot Hevesben

herbál (Array)
herbál (Array)

Mindenki herbált szív, mert olcsóbb, mint az alkohol, pedig brutálisan veszélyes szerről van szó.

Boltokban is lehet kapni a herbált Heves megyében – nem, nem gyógynövényről van szó, hanem durva szintetikus kábítószerrel átitatott növényi töredékről. Biofűnek is nevezik, pedig semmi “bio” nincs benne. Az RTL Klub Gyöngyös Duranda nevű városrészében forgatott, ahol mindenki ismeri ezt a dizájnerdrogot, bár azt nem tudják, milyen vegyszer van benne. Mindenesetre mindenki szívja, mert olcsó, olcsóbb, mint az alkohol.

A Heves megyei rendőrség bűnmegelőzési alosztályvezetője azt mondta: az egész megyében elharapózott a dizájnerdrog-fogyasztás. A terjesztők naprakészen követik, hogy mik azok az anyagok, amik még nem kerültek fel a tiltólistára. Ha egy vegyületet betiltanak, azon egyből módosítanak.

A herbálfogyasztók azt hiszik, hogy mivel szabadon beszerezhetik a herbált, az nem olyan veszélyes, hogy valaki belehaljon. Pedig teljesen kivetkőznek tőle magukból, rosszul lesznek, őrjöngenek, akár meztelenre vetkőzve rohangálnak. Pap Csaba toxikológus főorvos azt mondta: súlyos agresszivitást, szorongást, halálfélelmet idéz elő a szer, ráadásul komoly szívbetegséget is okozhat. A Péterfy Sándor utcai kórházba havonta több mint száz fiatalt visznek be emiatt – többeket újra is kellett éleszteni, de volt, akin már nem tudtak segíteni.

Több boltban teljesen nyíltan árulják a kábítószert – az RTL riportere rejtett kamerával ment be egy egyszerű, hétköznapi kisboltba Eger belvárosában. Csak személyit kértek tőle, hogy ellenőrizzék, elmúlt-e 18 éves, és már át is adták neki az anyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik