Belföld

Nyáron dolgozzák fel a konzultáció válaszait

A kormányszóvivő szerint végre tudni fogja a kormányt, mit tegyen a "megélhetési bevándorlókkal".

Júliusban és augusztusban dolgozza fel a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációra beérkező válaszokat, és továbbítja a kormánynak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) – közölte a kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

Kovács Zoltán elmondta, nagyjából egy hónap alatt postázzák ki a több mint nyolcmillió nyomtatványt. Július 1-ig várják, hogy azokat kitöltve – akár megjegyzésekkel – az állampolgárok visszaküldjék. A kormány a válaszok felmérésével jelöli majd ki azokat az irányokat, hogy a bevándorlási kérdésekben milyen lehetséges változtatásokra tesz javaslatot itthon és az európai fórumokon – tette hozzá.

 

Jelenleg az Európai Unióban egy “nyitott vita” zajlik a menekültügyi problémák kezeléséről – jegyezte meg a kormányszóvivő kiemelve, uniós szinten a menekültek nagyjából 80 százaléka megélhetési bevándorló. Ezt a helyzetet mindenképpen kezelni kell Kovács szerint.

A kormány szerint az uniónak is szüksége van egy új típusú, szigorúbb szabályozásra az illegális bevándorlás kezelésében. Ezzel együtt, mivel minden országot másképp érint e probléma, a tagállamok számára meg kell adni a lehetőséget, hogy saját lehetőségei szerint kezelje a menekültek ügyét – fejtette ki az M1 aktuális csatornán a kormányszóvivő.

Diplomaták a Vs-nek pont arról beszéltek, a nemzeti konzultáció mennyire aláássa az európai értékeket és mennyire bűnösnek állítja be a bevándorlókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik