Belföld

Jég és hatalmas szél – ítéletidő tombol az országban

vihar (Array)
vihar (Array)

A fél országra elsőfokú riasztást adtak ki, a Dunántúl déli részére pedig másodfokút. Hatalmas szél, vihar, eső - itt a nagyon rossz idő.

Hidegfront éri el hazánk térségét. Egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Heves zivatar is lehet 2-4 cm átmérőjű jégesővel, 90 km/h-t meghaladó szélrohammal, felhőszakadással – írja a Köpönyeg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjáról pedig kiderül, hogy az ország egyre nagyobb részén van érvényben másodfokú riasztás, a vihar fokozatosan eléri a keleti megyéket is.

A viharos szél miatt főként kidőlt fákhoz riasztják a tűzoltókat Tolna és Somogy megyében, de van, ahol lakóház tetőszerkezete rongálódott meg – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján szerda este.

A tájékoztatás szerint a 6-os főút tolnai szakaszán több kidőlt fa akadályozza a forgalmat a 118-as kilométerszelvény közelében, és hasonló a helyzet Izmény Fő utcájában is. Szárazdon egy lakóház tetejét tépte fel az erős szél, Kajdacson egy udvaron álló fa dőlt rá a szomszédos családi házra.

A somogyi megyeszékhelyen, Kaposváron ugyancsak kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához hívják a tűzoltókat. A Fő utcában személyautóra dőlt egy fenyő, a Guba Sándor utcában pedig a buszmegálló előtt akadályozza a forgalmat egy 15 méter magas kidőlt fa.

Hozzátették: több helyen elektromos felsővezetékek is megrongálódtak, ezért az áramszolgáltató szakemberei is beavatkoznak.

Többfelé jégeső pusztított, volt, ahol tojásnagyságúak estek az égből. A szél pedig fákat csavart ki Kunfehértó környékén, arról, hogy milyen a helyzet az országban az ítéletidő alatt, itt lehet képeket nézni.

Egyre többfelé esik az országban, már csak az Alföld keleti részén nem kell elővenni az esernyőt vagy az esőkabátot. A rossz idő hozadéka, hogy ahol már nem esik, ott hideg van, erős lehűlés szökött be az országba, a nyugati határhoz közel 14-17 fok van, a főváros környékén alig 20.

 Kép: innen

A legfrissebb adatok szerint a riasztás az ország nyugati és középső részére érvényes, a figyelmeztetés viszont országos. Az Időkép villámtérképén jól látszik, hogy éppen hol tombol a vihar, az elmúlt 5 percben összesen185 villámot észleltek.

 

Késő délután északnyugat felől több helyen viharossá (60-70 km/h) fokozódó széllel hidegfront éri el az országot, mely este halad át a Duna vonalán, majd a késő esti, éjféli órákban az ország délkeleti részét is eléri.

Csütörtökre virradó éjszaka a front hatása a keleti, délkeleti országrészben is lecseng. A zivatarok kelet felé elhagyják az országot. A szél fokozatosan veszít erejéből. Zivatar kialakulása csütörtök napközben nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul.

Pénteken fátyol- és kevés gomolyfelhő mellett döntően napos idő várható, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik