Belföld

Hegedűs Zsuzsa megmagyarázta az Audiját

Audi, malac (Array)
Audi, malac (Array)

A malacosztáson a Porsche Hungária által felajánlott autóból szállt ki, amely nem kormányzati jármű - írta Hegedűs Zsuzsa levelében, amelyben az alapítvány bevételeiről is beszámolt.

„Csak tájékoztatásul, mint azt számtalanszor nyilvánosan is elmondtam, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány alapító okiratába az én javaslatomra bekerült az a szokatlan kitétel, hogy az alapítvány részére érkező adományokból egyetlen forint sem fordítható az alapítvány működésére. A fotókon látható Audi, amivel az osztásra érkeztem, nem kormányzati autó” – írta Hegedűs Zsuzsa.

Több Audi is volt képben

A levéllel a miniszterelnöki tanácsadó az Alfahír beszámolójára reagált, amelyben leírják, miképpen pattant ki kutyái társaságában késve a szociológus egy a hírportál által kormányzati Audinak nevezett járműből.

A kocsival kapcsolatban a levélben leírta, hogy ezt a Porsche Hungária ajánlotta fel az alapítvány támogatására. Az autó üzemeltetési költségeit pedig 2014-ig a Commitment Zrt. azután pedig a Cemid Kft. biztosítja az alapítvány támogatásaként.

Az eseményről egyébként a Hír24 is közölt egy cikket az MTI alapján, de mi egy másik Audit szúrtunk ki, amelybe éppen malactápot pakoltak be.

 
Fotó: MTI 

Hegedűs Zsuzsa a levelében mindenesetre beszámolt az alapítvány átláthatóságáról is, amelyből kiderül, hogy a legtöbb támogatójuk, akik a legnagyobb összeget biztosították, különösképpen 2011-2012-ben, sms-ben illetve telefonon támogatták. Elsősorban az RTL Klub Való Világ eredménye hozott 174 millió forintot 2011-ben, azaz az 5 évi teljes költségvetésük – 561 millió forint – 32 százalékát.

Nemet mond a rendőrállamra

Két év működés után a közhasznú státuszból évente 1 százalék is befolyt, amely közel 40 millió forintot tett ki. Emellett két nagy állami vállalat is támogatta őket összesen 40 millió forinttal, valamint egy alkalommal a MFB-től is kaptak 30 millió forintot.

„E mögött semmiféle kormányzati, illetve állami utasítás nem volt. Csak viszonyításul, vannak olyan kisebb magán cégek, akik rendszeresen évi 500 ezer – 1 millió forintot küldenek az alapítvány számlájára. Nem beszélve a Zwack Unicum Nyrt.-ről, amely még Zwack Péternek köszönhetően minden évben 5 millió forinttal támogatott minket” – írta.

A 2013-as elszámolás azonban késve érkezett a NAV-hoz. Ezért 2015-re, egy évre megvonták a közhasznú státuszt az alapítványtól. A munkatársuk mulasztásából eredő hibát azonnal javították, amit a NAV el is fogadott. Így 2016-ban visszakapják.

A szociológus a támogatottak ellenőrzésével kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy nem akar rendőrállamot. Gyakorlatilag ugyanis 40 000 családot támogattak az elmúlt öt évben, „és ha ebből pár száz a fekete jövedelméből jobban él, mint a bevallott rászorultság inkrimináló jövedelméből, lelkük rajta”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik