Belföld

A világhírű professzornak is rejtély a Fidesz

Noam Chomsky (Array)
Noam Chomsky (Array)

Noam Chomsky a Magyar Nemzetnek elárulta, miért mondta korábban, hogy „Magyarország egy teljesen külön történet”.

A lap a világ egyik leghíresebb gondolkodóját azért kereste meg, mert korábban az Euronews felvetésére, az orosz érdekek melletti elköteleződés erősödése kapcsán azt mondta, hogy „Magyarország egy teljesen külön történet”, csak ezt követően beszélt Görögország és Spanyolország politikájáról.

Most a Magyar Nemzet kérdésére, mit értett azon, hogy „Magyarország egy teljesen külön történet”, Chomsky azt válaszolta: nálunk a kormányzópárt semennyire, sem karakterében, sem eredetében nem olyan, mint a Sziriza vagy a Podemos. Annak kapcsán viszont, hogy akkor mi motiválja a magyar kormány közeledését az oroszokhoz, ez értelmezhető-e az euroatlanti rendszer kritikájának, Chomsky úgy felelt: „Jó kérdés, de nem tudok eleget, hogy megválaszoljam.”

Mivel többet nem mondott, a Magyar Nemzet visszaidézi az Euronews-interjúból azt a gondolatot, hogy „a világ szakadék felé tart teljes gőzzel, ez pedig vészesen csökkenti a tisztességes túlélés esélyeit”. A nyelvész- és filozófiaprofesszor bírálta az Egyesült Államokat, az orosz elnökről pedig azt mondta, hogy a legtöbb vezetőhöz hasonlóan ő is veszélyes saját népére. Fittyet hány ugyan a jogra, de a politikájában van logika.

Fotó: MTI/EPA/Uli Deck

Ajánlott videó

Olvasói sztorik