Belföld

Több tucat fát irtanának ki a Hajógyári-szigeten

sziget-fesztival(210x140).jpg (Array)
sziget-fesztival(210x140).jpg (Array)

Az óbudai önkormányzat már engedélyt adott a fakivágásra. Gerendai Károlyék azt mondják, a fák veszélyeztetik a Szigetre érkező fesztiválozókat.

Összesen 146 életveszélyesnek nyilvánított fát vágnának ki a Hajógyári-szigeten található Galériaerdőből – értesült az Index. Az erdő a K-hídi bejárat mellett található. A146-ból 75 fa található a kerület, a többi a fővárosi önkormányzat telkén. 

Gerendai Károly, a Sziget Kft. vezetője a lap kérdésére elmondta, a szóban forgó terület évek óta problémás, nincs rendesen karban tartva, sőt balesetveszélyes, ezért a fesztiválok ideje alatt eddig mindig elkerítették, nem használták. Ha rendezik a területet, meg tudják azt nyitni a sátrazók számára.

Felvetődött, hogy a Sziget Kft. rendezze a környezetét. A Főkert javasolta a 146 fa kivágást, illetve pótlását. Ennek, és az utak rendbetételének a 23 millió forintos költségét a kft felvállalta – írja az Index. A kivágott fák pótlását darabszámuk kétszeresével, faiskolából származó, előnevelt fákkal kell teljesíteni. 

Update:

Az index közben új számokkal frissítette cikkét. Mint írják, “a részben forrásként használt önkormányzati bizottsági jegyzőkönyv számai nem teljesen pontosak abban a tekintetben, hogy melyik önkormányzatnak hány fáját érintheti a kivágás”. A szakvélemény szerint tehát összesen 75 érintett fáról van szó, aminek 90%-a az óbudai önkormányzat felségterületén áll – ezek kivágására van most engedély -, a többi (összesen 11) a fővárosén. Ez utóbbi néhány fáról még nincs döntés. A fákat a Főkert fogja kivágni, a Sziget Kft. megbízásából – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik