Belföld

Meglepő feladattal szembesültek a matekérettségizők

Érettségi (Array)
Érettségi (Array)

A szaktanárok szerint nehéz a középszintű feladatsor első része, amelyben olyan feladatot is kaptak a diákok, amely korábbi érettségin még nem szerepelt – írja az Eduline.hu. A második rész már nem okoz akkora fejtörést.

Már a feladatsor elején megijedhetnek a diákok, ugyanis van benne paraméteres egyenlet is, amit az Eduline szerint eddig még sosem tettek be középszintű matekérettségibe.

A szaktanárok szerint egyébként az utóbbi évek legnehezebb feladatsorát kapták matematikából a középszinten érettségizők az első részben. Itt ugyanis van logikai feladat, ami egyáltalán nem szokványos. Az első részben akad még sorozat is, statisztikai feladat és a feladatlap vége felé pedig egy bonyolultnak tűnő kérdést kapnak az érettségizők.

A második részében síkgeometria, egyenletrendszer és valószínűségszámítás szerepel, amely az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint már könnyebbnek bizonyult az elsőnél. Úgy véli a síkgeometriai feladatot valószínűleg az is meg tud oldani, aki nem gyakorolt rá túlzottan, vagy már régen tanulta. Ennél nehezebb az egyenletrendszeres rész, amely középszinten nem biztos, hogy megy mindenkinek.

A 16-18-as feladatok közül a diákoknak kettőt kell választani, a szaktanár véleménye szerint idén eltértek a megszokottól, ugyanis egyik feladat sem kirívóan nehéz. Ezek között a feladatok között van százalék- és térfogatszámítás, statisztika és valószínűségszámítás, valamint egy komplexebb, kombinatorikát és halmazelméletet magába foglaló is.

A köznevelési államtitkárság adatai szerint kedd reggel a matematika írásbeliken középszinten 1252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3696 diák vesz részt.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia, német és spanyol nyelven is lesz vizsgázó.


Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt 

Három órát kapnak középszinten

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces. A diák először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A. rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak.

A II/B. rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Emelt szinten egy órával hosszabb

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt ekkor is tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, s azok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgázók közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, amelyekről maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik