Belföld

Karperecet adna a nyugdíjasokra a miniszteri biztos

Még azelőtt jelezne a mentőknek, hogy a rosszullét bekövetkezik. Netezni és okostelefont használni is megtanítanák az időseket.

Javíthatna a szépkorúak életminőségén, ha minél szélesebb körben elsajátítanák az internet és a Skype, valamint az okostelefon használatát – mondta kedden Szombathelyen Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztésért felelős miniszteri biztosa.

A miniszteri biztos arról beszélt, hogy modellprogramot indítottak Segítő kezek elnevezéssel, melybe Budapest belvárosa, Kisvárda és Szombathely kapcsolódott be. Ennek keretében azt vizsgálták, hogyan lehet segítséget nyújtani úgy az időseknek, hogy életminőségüket megőrizve minél tovább megszokott környezetükben, otthonukban maradhassanak, de ne érezzék úgy, hogy magukra maradtak.

Jeneiné Rubovszky Csilla arról is beszélt, hogy jelentős segítséget nyújtana az időseknek, ha olyan karperecet hordhatnának, amellyel nemcsak orvosi vagy rendőri segítséget kérhetnek, de folyamatosan mérné vérnyomásukat is és még azelőtt vészjelzést adna le, hogy a rosszullét bekövetkezik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztésért felelős miniszteri biztosa szerint az időseket nagyon gyorsan meg lehet tanítani az informatikai eszközök alapvető használatára. Az infokommunikációs eszközöket nem szociális rászorultság, hanem életkor alapján, ingyenesen biztosítják a programba bekapcsolódó idősek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik