Belföld

Hibás a magyarérettségi javítókulcsa

Erettsegi-(650x433).jpg (Array)
Erettsegi-(650x433).jpg (Array)

Ezt állítja az Index a Magyartanárok Egyesületének vezetőjére hivatkozva. Az Oktatási Hivatal bukott el a szövegértési feladaton.

Az egyik feladatnál hibás a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsa. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője a feladatsorban idézett Grendel Lajost is felhívta, aki megerősítette: a megoldókulccsal ellentétben 1908-at korszakhatárnak tartja a könyvében.

A szövegértési feladatsorban a szlovákiai magyar író A modern magyar irodalom története című könyvének Bevezetőjét kellett elolvasni, és a diákok ehhez kaptak kérdéseket. A 8. feladatban azt kellett eldönteni, az egyes állítások igazak vagy hamisak-e a szöveg alapján. Az egyik kijelentés így szól: „A szerző 1908-at, a Nyugat indulását tekinti korszakhatárnak.” A hivatalos megoldókulcs szerint ez hamis, erre adnak a diáknak 1 pontot.

Arató László szerint azonban ez a megállapítás igaz. A Magyartanárok Egyesületének vezetője ezért fel is hívta Grendel Lajost, aki kérdésére megerősítette: 1908-at tekinti korszakhatárnak, noha könyvében korábbi, a modernség áttöréséhez vezető jelenségeket és műveket is számba vesz, de a korszakküszöb áthelyezése nélkül.

Az érettségizőknek megadott szöveg 5. bekezdésének mondatkezdete, amely azt mondja, hogy „a 19. század végétől” tekint át száz évet, nem jelenti azt, hogy a konszenzusos korszakhatárt (1908) áttenné – magyarázta Arató, aki szerint a  hivatalos útmutató téved. Ennél a kérdésnél az I, azaz az „igaz” a helyes válasz. Az adott körülmények között az Oktatási Hivatalnak javítani kell az Útmutatót, és a tanároknak mindkét megoldást el kell fogadniuk, mondta Arató László.

Grendel Lajos egyébként Facebook-oldalán is nyilvánvalóvá tette, hogy félreértették szövegét, akik szerint nem tekinti korszakhatárnak 1908-at.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik