Belföld
Érettségi  (Array)

Hibás a magyarérettségi javítókulcsa

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 05. 05. 13:15

Ezt állítja az Index a Magyartanárok Egyesületének vezetőjére hivatkozva. Az Oktatási Hivatal bukott el a szövegértési feladaton.

Az egyik feladatnál hibás a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsa. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője a feladatsorban idézett Grendel Lajost is felhívta, aki megerősítette: a megoldókulccsal ellentétben 1908-at korszakhatárnak tartja a könyvében.

A szövegértési feladatsorban a szlovákiai magyar író A modern magyar irodalom története című könyvének Bevezetőjét kellett elolvasni, és a diákok ehhez kaptak kérdéseket. A 8. feladatban azt kellett eldönteni, az egyes állítások igazak vagy hamisak-e a szöveg alapján. Az egyik kijelentés így szól: „A szerző 1908-at, a Nyugat indulását tekinti korszakhatárnak.” A hivatalos megoldókulcs szerint ez hamis, erre adnak a diáknak 1 pontot.

Arató László szerint azonban ez a megállapítás igaz. A Magyartanárok Egyesületének vezetője ezért fel is hívta Grendel Lajost, aki kérdésére megerősítette: 1908-at tekinti korszakhatárnak, noha könyvében korábbi, a modernség áttöréséhez vezető jelenségeket és műveket is számba vesz, de a korszakküszöb áthelyezése nélkül.

Az érettségizőknek megadott szöveg 5. bekezdésének mondatkezdete, amely azt mondja, hogy „a 19. század végétől” tekint át száz évet, nem jelenti azt, hogy a konszenzusos korszakhatárt (1908) áttenné – magyarázta Arató, aki szerint a  hivatalos útmutató téved. Ennél a kérdésnél az I, azaz az „igaz” a helyes válasz. Az adott körülmények között az Oktatási Hivatalnak javítani kell az Útmutatót, és a tanároknak mindkét megoldást el kell fogadniuk, mondta Arató László.

Grendel Lajos egyébként Facebook-oldalán is nyilvánvalóvá tette, hogy félreértették szövegét, akik szerint nem tekinti korszakhatárnak 1908-at.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.