Belföld

„Nincs igazság” – mondja a Budapesten bujkáló politikus

marko-attila(960x640).jpg (Array)
marko-attila(960x640).jpg (Array)

A Mandiner „kémfilmbe illő körülmények között” készített exkluzív interjút Markó Attilával.

Az RMDSZ politikusa ellen nemrég előzetes letartóztatást rendelt el a román legfelsőbb bíróság. Az egykori kisebbségügyi államtitkár szerint nem az igazságszolgáltatás, hanem annak hiánya elől menekült el. Már attól is összerezzen, ha a pesti utcán megszólítja egy tisztelője, de nem tudja, bujkálásnak nevezhető-e, hogy feleségével december óta Budapesten van.

„Nem tudom, mi a neve ennek pontosan. Azt tudom, hogy nagyon rossz. De nem valódi bujkálás ez. Ahhoz, hogy ne némítsanak el és az igazat kimondva védekezhessek, meg kell, hogy legyen a kellő szabadságom. Itt megvan. Romániában nincs. Se szabadság, se igazság.”

Noha a román korrupcióellenes ügyészég (DNA) vádjai szerinte alaptalanok, mégis azt érezte, ha nem lép, akkor ülni fog, ártatlanul. Ha Romániában marad, előzetesben ült volna hónapokat, pedig olyan vád, hogy csúszópénzt tett volna el, soha nem fogalmazódott meg vele kapcsolatban.

A háttérben szerinte az áll, hogy a nagy korrupcióellenes harcot kihasználva a román állam egy füst alatt a magyar politikai elitet is le akarja fejezni. Arra, hogy rövidesen szabadon hazatérjen, kevés az esély. Ügyvédre nincs pénze, de édeskevés szerepe is lenne egy ilyen történetben.

A Mikó-üggyel elmennek azért Strasbourgig, mert ott nem kell jelen lennie. „Az nem eszi úgy az ideget.” S hogy mi lesz Markóval az új ügyben? Reméli, hogy ha lesz is ellene európai elfogatóparancs, „a magyar állam az igazság oldalán marad, nem áll a jogtipráséra”, mivel tudja, semmi jogsértőt nem tett. 

Markó tiszta lelkiismerettel állna “bármely jogállami bíróság elé, akár itt is”, de a román bíróság vele szemben többször bizonyította, “hogy nem az.”  Arra, hogy menedékjogot kapjon, ahogy a Jobbik követelte, semmi esély: egy EU-tagállamból érkező személy alapból nem kaphat menedékjogot – emlékeztet a Mandiner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik