Belföld

Mindenkinek jár egy esély[x]

Életek százait alapozta meg a Csányi Alapítvány

A 10 éve alapított Csányi Alapítvány fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy az országban élő hátrányos helyzetű gyermekeket felkarolja, és megadja nekik azt az anyagi és szellemi támogatást, amelyet életkörülményeik nem tennének lehetővé. Ez idő alatt a támogatott gyermekek 32-szer látogattak külföldre és 55.000 órát töltöttek tematikus foglalkozásokon.


Az Alapítvány működésének különlegessége, hogy a gyermekeket 10 éves koruktól kezdve egészen a végzettségük megszerzéséig támogatják, bevonva az egész családjukat. A támogatás magában foglal önismereti képzést, tehetséggondozást, nyelvi kurzusokat, középiskolai, egyetemi felvételikre és érettségire való felkészítést. Emellett a gyermekek számítástechnikai képzésben, közösségi programokon, tematikus táborokban vesznek részt.

Az Alapítvány hosszú távú munkásságának legnagyobb hozadéka az, hogy rávilágít az emberi kapcsolatok építésének, a csapatban való együttműködés elsajátításának fontosságára, a döntésekben való részvétel építő erejére. A hátrányos helyzetű gyermekek segítésekor a legfőbb kihívás annak megoldása, hogy miként lehet őket egy valódi közösségbe integrálni. Ennek érdekében a mentorok minden Közösségi Házban a közösség és az egymás iránti felelősségérzet kialakítására törekszenek, melynek részét képezik a közös szórakoztató és kulturális programok.


„A hátrányos helyzet egyik legsúlyosabb jellemzője a kapcsolatnélküliség, ezért a képességek fejlesztése és a tehetséggondozás mellett ennek megszüntetésére is törekszünk. A csányisok között az évek során barátságok szövődnek, melyet az azonos célokért küzdő társak egyazon közösséghez való tartozása és a pozitív élményének folyamatos megélése erősít. Biztos vagyok abban, hogy az Életút Program 10-14 éve alatt kialakult kapcsolatok, barátságok egy életre szólóan jelentenek támaszt, segítséget támogatottjainknak” – mondta el dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója.


Az Alapítvány eredményességét igazolja, hogy az eltelt idő alatt a támogatott diákok száma meghaladta a 300 főt. 124 nyelvvizsgát szereztek, és 55.000 foglalkozásokkal és képzésekkel eltöltött óra áll mögöttük. Az idei év az első, amikor a kezdetektől támogatott gyermekek közül ketten is megszerezték végzettségüket és beléptek a munka világába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik