Belföld

Meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszert

Czibere Károly (Array)
Czibere Károly (Array)

Ezt mondta az Emmi államtitkára. Szerinte egyetlen elkallódott gyermek is sok.

Meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszert, hogy a szakemberek időben léphessenek, ha veszélyeztetett vagy bántalmazott fiatal kerül a látókörükbe. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszélt hétfőn.

Czibere Károly szerint egyetlen “elkallódott gyermek is sok”, ezért szükség van az egészségügyi, köznevelési, szociális, családpolitikai ágazatok közötti gyakorlati együttműködésre. Az államtitkár a Családok átmeneti otthona elnevezésű országos módszertani konferencián azt mondta, a családok biztonságának megerősítése közös ügy, ezért nem szabad megengedni, hogy a családok vagy az őket segítő szakemberek magukra maradjanak nehézségeikkel.

A januárra tervezett jogszabály-módosítási csomag legfontosabb céljának a gyermekjóléti szolgáltatások megerősítését nevezte. Azt mondta, olyan szigorú jogbiztonságot kell teremteni, amelyben nem fordulhat elő, hogy egy szakember – legyen az pedagógus vagy gyermekorvos – nem jelez időben.

“A jelzés elmulasztása legalább olyan bántalmazás, mint más típusú gyermekbántalmazás” – fogalmazott Czibere Károly, aki szerint a gyermekvédelmi jelzőrendszer alapvető kérdéseit újra át kell tekinteni.

Arról is beszélt, újra kellene gondolni a családok átmeneti otthonainak rendszerét, mert szerinte az elmúlt 15 évben annak “bizonyos részei megereszkedtek”, és ezért vissza kívánnak térni a gyermekvédelmi törvényben rögzített alapelvekhez.

Czibere Károly azt mondta, a rendszert úgy akarják átalakítani, hogy az arra ösztönözzön, a családok átmeneti otthonaiba ne “ragadjanak be” a családok, hanem a továbblépésük biztosított legyen.

Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a reszocializáció akkor lehet sikeres, ha van hová menniük a gondozottaknak, ha van társadalmi “kötőszövet”, tehát elérhető albérlet, munka és szolgáltatások. Közölte, ezért a jövőben falvakban nem, csak városokban hoznak majd létre átmeneti családi otthonokat.

Az államtitkár a jövő évre tervezett változásokról szólva közölte, szeretnék februártól a “felelősségi viszonyokat összehúzni”, és a társágazatok számára is egyértelművé tenni, hogy alapvető felelősség a gyermekvédelmi jelzőrendszerben való közreműködés.

Azt hangoztatta, a gyermekek szociális és társadalmi védelmének és biztonságának a minimuma, hogy a jelzőrendszer jól működjön, hogy meg tudják akadályozni a bántalmazásokat és veszélyeztetettséget. Közölte, nem lehet kitenni a gyerekeket a szakemberek esetleges együttműködési hiányának, ezért fontos a jelzőrendszer megerősítése, továbbá azért is, mert ebben áll az ágazati együttműködés gyakorlata.

Az államtitkár fontosnak nevezte a különböző ágazati szakemberek és a kormányzat együttgondolkodását, és arra kérte a konferencia résztvevőit, hogy javaslataikat juttassák el hozzájuk. Azt mondta, tárcája elkötelezett a szakmai diskurzusban, és a párbeszéd során “megszülető javaslatok be tudnak épülni a jogszabályokba”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik