Belföld

Medve ólálkodik az Északi-középhegységben

Békés természetű példány kóborolt át hozzánk, de mint tudjuk, a medve nem játék.

Szlovákia felől kóborolt át egy hím barnamedve Magyarországra, és jelenleg is az Aggteleki Nemzeti Park területén tartózkodik – közölte Facebook-oldalán a nemzeti park. Az állat vasárnap érkezett, útvonalát folyamatosan követni tudják, mert még Lengyelországban GPS-jeladót kapott. A medvét Iwónak hívják, a szlovák természetvédelmi szervek szerint igen békés természetű, ennek ellenére ne próbáljanak vele barátkozni.

Az Aggteleki Nemzeti Park jótanácsokkal is ellátja a medvével találkozókat: ha szembejön az állat, a legjobb, ha lassan kihátrálunk azon az úton, ahol jöttünk és minél nagyobb körben kikerüljük. Lehetőleg ne csapjunk zajt és ne vetessük észre magunkat a mackóval. Hátat fordítani nem érdemes, futni pláne nem, mert úgyis ő a gyorsabb, ha viszont már észrevett bennünket, emeljük kezünket lassan a fejünk fölé, halkan beszéljünk, énekeljünk, fütyülgessünk. Jó esetben a medve nem vesz rólunk tudomást és szép lassan kihátrálhatunk a látóteréből.

A medve a párzási időszak miatt kerülhetett Magyarországra, ilyenkor ugyanis nagy területeket járnak be, de később visszatérnek az eredeti élőhelyükre.

Ismt barna medve lpte t az orszghatrt az Aggteleki Nemzeti Park terletnl!2015 mjus 03-n egy Lengyelorsz…

Posted by Aggteleki Nemzeti Park on Monday, 4 May 2015

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik