korhaz(960x640).jpg (kórház, )
Belföld

Hatalmas várólisták jöhetnek a kórházakban

A kormány csökkenteni akarja a várakozás idejét a vizsgálatokra. A szakma szerint pont az ellenkezőjét fogják elérni.

Még a mainál is hosszabb várólisták lehetnek a daganatos betegek kezeléseire, ha a kormány elfogadja a beutalást szabályzó rendeletet, írja a Népszava. 

Zombor Gábor államtitkár több helyen is bejelentette, hogy az egészségügyi ellátások támogatásáról szóló kormányrendelet módosítása szerint rákbetegség gyanúja esetén két héten belül időpontot kell kapni a diagnosztikai vizsgálatokra. Ezt a háziorvos asszisztensének kell kezdeményeznie, ha pedig nem kap helyet, akkor az OEP-től kell segítséget kérni. 

A lap szerint a képalkotó diagnosztikai gépek jó részét magáncégek működtetik, ők pedig hatalmas rohamra számítanak. Szerintük azért lehetnek hosszú várólisták, mert a szakorvosok helyett a kevésbé hozzáértő háziorvosok döntenek a beutalásról. Most a CT-vizsgálat várólistája egy hónap, az MR felvételekre pedig 3-4 hónapot kell várni. 

A cégek eddig is szabadítottak fel helyet a sürgős vizsgálatokra, de azt mondják, a mostani rendelet nem hogy nem csökkenti, inkább növelni fogja a várólistákat. Ráadásul a korrupció melegágya lesz, mert a pénzesebb, agresszívabb betegek kiharcolják majd maguknak a sürgősebb vizsgálatokat. 

Attól is félnek, hogy ingyen kell majd dolgozniuk, mert ha nem igazolódik be, hogy a beteg rákos lenne, nem kapják meg az OEP-től a vizsgálat költségeit. Ráadásul szerintük a gépeket sem lehet ennél sokkal jobban terhelni. 

Ajánlott videó