Belföld

76,5 millióért viszik el a legveszélyesebb hulladékot az Illatos útról

Közbeszerzés nélkül jelölték ki a feladattal megbízott céget, amely alvállalkozónak passzolta tovább a munkát.

Múlt csütörtökön elkezdték elszállítani a legmérgezőbb anyagokat a Budapesti Vegyiművek Illatos úti hulladéklerakójából. Korábban többször írtunk arról, hogy a telephelyen áldatlan körülmények közt tartottak veszélyes hulladékot, melyek a talajba, talajvízbe, levegőbe is kijuthattak.

Csütörtökön ugyan elkezdték – egy kamionnal – a szállítást, azonban a hosszú hétvégére egyből le is álltak vele. Tarnai Richárd kormánymegbízott arról beszélt az RTL híradójában, hogy a hétvégi és ünnepnapi munkavégzést csak közvetlen katasztrófahelyzet esetén lehetett volna engedélyezni, ez azonban most nem áll fenn.

Ennek ellenére azonnali beavatkozást igénylő veszélyhelyzetre hivatkozva, közbeszerzés nélkül bíztak meg egy céget a legveszélyesebb csaknem ezer hordó elszállításával. Tarnai nem árulta el, melyik céget bízták meg, de kiderült: a Saubermacher Kft-ről van szó, amely 76,5 millió forintot kapott a feladatra. Az első kamion azonban nem ezé a cégé volt. Az RTL-nek azt mondták: semmi nem akadályozza, hogy a Saubermacher alvállalkozókat vonjon be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik