Belföld

Juhász: tüntethetnek Orbán háza előtt

Egy demonstrációt nem lehet betiltani azért, mert mások jogait feltételezhetően veszélyeztetné a rendezvény - írja a Népszava egy korábbi bírósági döntésre hivatkozva.

 

Nem hivatkozhat a rendőrség arra, hogy azért nem engedélyez egy tüntetést, mert mások jogait feltételezhetően veszélyeztetné. Ez még ugyanis önmagában nem elég indok egy demonstráció megtiltására – írja a lap.

Ezt a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mondta ki a TASZ beadványára, amellyel a devizahitel-károsultaknak a Széchenyi térre, a közeli hotelben konferenciázó bankárok ellen tervezett megmozdulását tiltó rendőrségi határozatot kívánták hatályon kívül helyeztetni. Ott a rendőrség arra hivatkozott, hogy a terület lezárása ellehetetlenítené a közlekedést, és a tüntetés sértené a szálloda vendégeinek és az arra járóknak a jogait és szabadságát.

Hasonló okokra hivatkozott a rendőrség, amikor nem engedte Juhász Péternek, hogy Orbán Viktor Cinege utcai háza előtt tüntessen: az Együtt politikusa szerint tehát joggal értelmezhetik úgy, hogy a miniszterelnök háza előtt is lehet tüntetni. “Nem hivatkozhatnak arra, hogy majd az esetleg sérti mások jogait. Majd ha sérti, akkor járjanak el” – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik