Belföld
orbán bayer (Array)

Orbán Simicskáról: Ezen nem lehet túllépni

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 05. 01. 21:20

A kormányfő benézett a baráti médiumhoz, Bayer Zsolttal beszélgetett. Megegyeztek, hogy ők mindent jól csinálnak, más mindent rosszul. Nagyszerű egy óra volt. Beszámoló.

Egyórás, exkluzív interjút adott az Echo TV-nek, amely Széles Gábor jobboldali nagyvállalkozó tulajdona és a Simicska-szakítás óta az egyetlen megbízható pont a jobboldali politikusok számára. Orbán Viktor Bayer Zsolt újrainduló beszélgetős műsorának az első vendége. Magasan a léc a következő vendég előtt. A műsor címe egyébként az, hogy Mélymagyar.

A Bethleni konszolidációhoz hasonlítja Orbánék 2010 és 2014 közötti teljesítményét Bayer, amivel Orbán mélységesen egyetért. Nem csodálkozunk, de a miniszterelnök és az ötös számú párt kiskönyv birtokosa tegeződnek. Magyarország politikai ereje a Fidesz és a KDNP, szögezi le már az elején Orbán. Erre tromfol Bayer: „Trianon után volt ugyanakkora a feladat”, mint 2010-kor.

orbán bayer 2 (Array)Orbán érkezik
Kép: Széles Gábor / Facebook

Bevallja: megviseli a munka, ezért követnek el hibákat olykor, de még mindig jobbak, mint az ellenzék. De azért jobb, ha tudjuk, „minden évben mentünk egyet előre, mi mégiscsak az adócsökkentés kormánya volnánk. Lehetne kettőt is lépni, hármat is.” De ők nem felelőtlenek.

„És Marcsika Karcagról”

Quaestor, Hungária Értékpapír, Kun-Mediátor. Orbán szerint ez egy zavaros világ, de ők itt is jól teljesítenek. Elszámoltatták a bankokat, most fordulnak rá a brókercégekre. „Egy-két év és átlátható lesz a bankszektor” – ígéri meg Orbán, tudják, hogy mi a dolga. T. Csabáról, aki eléggé Fidesz-közeli volt, na, róla egy szó sem esik.

„Beszéljünk erről esetleg?” – kérdi Orbán a műsorvezetőről, aki a konszolidációt emlegeti. De a miniszterelnök szerint ez nem magyar szó, ne is használjuk. Matekpélda: az eladósodottság csökken, mert jobban nő a gazdaság, mint a forintálisan vett eladósodás. Értik? Igen? Nem? Nem baj, ők ott benn ketten egyetértenek. Obersovszky most nagyon boldog.

Bayer, a kétlelkű, no meg a bevándorlás

Még mindig brókercégek. A műsorvezető szerint a kártalanítás egyik részről helyes, a lelke ezt mondja, másrészről meg nem helyes, mert mindenki tudnia kellett (vagy tudnia kellett volna), hová teszi a pénzét. Ez utóbbit az esze mondja. Orbán szerint a magyar néplélek a bűnös, ezért tették sokan például Marcsikához a pénzüket. A kártalanítás lényege az, hogy adóforintból nem lehetséges.

Éles váltás, rákanyarodunk a Nemzeti Konzultációra, a bevándorlásra, „amire ellenzéki és össz-európai össztűz zúdul” Bayer szerint. „Ez egy népvándorlás” – mondja Orbán. Európa már a saját országaiban vitatkozik a migrációs hullámról, közben pedig a magyar megoldást szapulják Orbán szerint. „A Nemzeti Konzultáció helyes”, mert mindenki elmondhatja, mi a véleménye, teszi hozzá. „Nem kell törődni a jogszabályokkal most”, mert egy országot vezetni nem jogilag kell, hanem politikailag. „Mi jó európai uniós tagállamok vagyunk” – zárja a kérdéskört a kormányfő, ezért meg fogják vitatni a kérdést.

Irány a stúdió

„Megvédjük a törvénytisztelő embereket”

A polgári berendezkedés követeli, hogy beszéljünk a halálbüntetésről, véli Orbán. „Hol élünk? A középkorban?” – hüledezik Orbán, azzal kapcsolatban, hogy Európa meg akarja mondani neki, hogy ne vitázzon a halálbüntetésről. „Nézzük meg, mit akar a többség” – zárja.

„Van ennél jobb érzés is”

Simicskázunk. A Közgép-vezér beszólásán nem lehet túllépni, de figyelmen kívül igyekszik hagyni, mert ő a miniszterelnök, „bár van ennél jobb érzés is.” Igyekszik ezzel az érzéssel együtt élni. Bayer rákanyarodik az ügynökügyre, Orbán a teljes nyilvánosság pártján áll, de nem úgy. „Azt kell lehetővé tenni, hogy mindenki megkapja, ami róla szól, de úgy, hogy a neveket ne takarják ki, mint most” – szögezi le.

Pánikra nincsen ok, de a lélek, mintha kezdene elveszni Bayer szerint. Orbán szerint csak tájékozódási zavar van. Ennek az az oka, hogy „elvesztettük a médiákat”, így fogalmaz a miniszterelnök. Simicska a hibás. Simicska az új Gyurcsány. Bár, biztos Gyurcsány is hibás. Megoldás: új médiumokat kell létrehozni.

Ha ez focimeccs lett volna, akkor a labdabirtoklás döntetlen, ugyanannyit hallottuk Bayert, mint Orbánt. Obersovszky elégedetten dől hátra a karosszékben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.